Sari la conținut

Substanțe de evitat vara pentru ten: ghidul complet pentru o piele sănătoasă și strălucitoare

Vara aduce cu sine soare strălucitor, temperaturi ridicate și umiditate crescută, factori care pot afecta pielea și pot determina necesitatea unei ajustări a rutinei de îngrijire. Pentru a menține tenul sănătos și strălucitor în această perioadă, este esențial să fim conștienți de anumite substanțe care ar trebui evitate. Iată un ghid complet pentru a identifica și evita aceste substanțe, asigurând astfel o piele protejată și radiantă.

1. Alcoolul Denat (Alcohol Denat) - Alcoolul denaturat este frecvent întâlnit în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale de a face produsele să se usuce rapid pe piele. Cu toate acestea, acest tip de alcool poate fi extrem de deshidratant, mai ales în timpul verii când pielea este deja expusă la soare și căldură.

De ce să-l eviți: Alcoolul denaturat poate duce la uscăciunea excesivă a pielii și la dezechilibrarea barierei naturale de protecție a pielii, făcând-o mai susceptibilă la iritații și arsuri solare.

2. Sulfatul de Sodiu (Sodium Lauryl Sulfate) - Sodium Lauryl Sulfate (SLS) este un detergent puternic folosit în multe produse de curățare a feței pentru a crea spumă. Deși este eficient în îndepărtarea murdăriei și a uleiului, poate fi prea agresiv pentru pielea sensibilă.

De ce să-l eviți: SLS poate elimina uleiurile naturale ale pielii, lăsând-o uscată și iritată. Acest lucru poate agrava problemele pielii cauzate de expunerea la soare și căldură.

3. Retinoizii (Retinol și Derivați) - Retinoizii sunt cunoscuți pentru beneficiile lor anti-îmbătrânire, dar pot face pielea mai sensibilă la soare.

De ce să-i eviți: Folosirea retinoizilor în timpul verii poate crește riscul de arsuri solare și hiperpigmentare. Dacă totuși dorești să continui utilizarea lor, aplică-i doar seara și folosește o cremă de protecție solară cu spectru larg în timpul zilei.

4. Acizii Exfolianți Puternici (AHA/BHA) - Acizii Alfa-Hidroxi (AHA) și Beta-Hidroxi (BHA) sunt utilizați pentru exfolierea pielii și îmbunătățirea texturii acesteia. Totuși, aceștia pot face pielea mai sensibilă la razele UV.

De ce să-i eviți: Exfolierea excesivă poate duce la subțierea stratului superior al pielii, reducând astfel protecția naturală împotriva razelor UV. Dacă alegi să folosești acizi exfolianți, aplică-i seara și protejează-ți pielea cu o cremă cu SPF înalt pe timpul zilei.

Citește și 8 mituri despre loțiunile cu SPF, explicate de medicii dermatologi

5. Parfumurile și Uleiurile Esențiale - Parfumurile sintetice și unele uleiuri esențiale pot provoca iritații și reacții alergice, mai ales când sunt expuse la soare.

De ce să le eviți: Aceste ingrediente pot sensibiliza pielea și pot cauza fototoxicitate, ducând la iritații și arsuri solare. Optează pentru produse fără parfum sau cu parfumuri naturale delicate.

6. Benzoyl Peroxide - Benzoyl Peroxide este un ingredient comun în tratamentele anti-acnee datorită proprietăților sale antibacteriene. Cu toate acestea, poate fi destul de iritant și deshidratant.

De ce să-l eviți: În timpul verii, pielea este deja expusă la factori de stres suplimentari precum soarele și căldura, iar utilizarea Benzoyl Peroxide poate exacerba uscăciunea și iritația.

7. Produsele pe Bază de Petrolatum (Petrolatum) - Petrolatumul este un ingredient emolient care se găsește în multe creme și unguente pentru hidratare. Deși este excelent pentru blocarea umezelii, poate fi prea ocluziv pentru pielea predispusă la transpirație în timpul verii.

De ce să-l eviți: Acest ingredient poate bloca porii și poate cauza erupții cutanate, mai ales în condiții de căldură și umiditate.


Recomandări pentru o îngrijire optimizată a pielii vara

 •     Protecție Solară: Folosește întotdeauna o cremă de protecție solară cu spectru larg, cu SPF de cel puțin 30.
 •     Hidratare Ușoară: Alege hidratante pe bază de apă, care sunt mai puțin ocluzive și permit pielii să respire.
 •     Produse Non-Comedogenice: Optează pentru produse de îngrijire a pielii care nu blochează porii.
 •     Curățare Delicată: Utilizează produse de curățare blânde, fără sulfati, care nu elimină uleiurile naturale ale pielii.
 •     Hidratare Internă: Asigură-te că bei suficientă apă pentru a menține pielea hidratată din interior.


Prin evitarea acestor substanțe și adaptarea rutinei de îngrijire a pielii, te poți bucura de o piele sănătoasă și strălucitoare pe tot parcursul verii. Protejându-ți tenul de ingredientele dăunătoare și asigurându-te că folosești produse potrivite, vei menține pielea radiantă și ferită de probleme.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!