Sari la conținut

Un mod sănătos de a privi relaţiile – reguli de care să ţii cont

Care este cel mai important lucru pentru a avea o viaţă fericită? Să ai relaţii de lungă durată bazate pe iubire şi înţelegere. 

Ni se pare adesea că aceste relaţii vin de la sine, odată ce am întâlnit persoana potrivită. Adevărul este însă că orice relaţie nu rezistă prea mult dacă nu ai atitudinea potrivită. Psihologii au subliniat câteva dintre atributele acesteia.

Luptă în mod corect

Este de aşteptat să te cerţi cu persoana cu care eşti în relaţie. Şi adesea cearta este mai puţin negativă decât ne-am închipui. Ea este o modalitate de a detensiona, de a scăpa de gândurile negre. Există însă un mod corect de a te certa şi unul foarte distructiv. Este distructiv de exemplu să aduci în discuţie într-o ceartă toate lucrurile care te-au deranjat vreodată. Sau să spui lucruri pe care nu le crezi cu adevărat – de exemplu “Te voi părăsi”. Dar cel mai distructiv dintre toate este să nu ai respect pentru partenerul tău şi să foloseşti cuvinte urâte.

Nu toate certurile se termină cu bine. De fapt, nu toate certurile trebuie să se termine cu vreo concluzie sau un acord. Poţi să le termini atunci când observi că nu duc nicăieri. Sau nicăieri bine. Atunci poţi renunţa şi lasa să mai treacă timp. De obicei, asta aduce o nouă perspectivă. 

Acorda prioritate partenerului

O soţ mai fericit înseamnă o viaţă mai fericită. Aşa că nu este de mirare că o atitudine de genul “ce pot face ca să am un soţ mai fericit?” este în final câştigătoare şi se reflectă şi asupra ta. Singura condiţie este însă că această atitudine să vină din ambele părţi. Ce înseamnă asta mai precis? Sunt zeci de situaţii, de la ce anume alegi să găteşti pentru cină până la locul unde alegi să faci vacanţa.

Înseamnă, în acelaşi timp, că acorzi atenţia cuvenită sexului. Uneori pare imposibil pentru că sunt prea multe lucruri de făcut, pentru că sunt adunate prea multe frustrări. Însă trebuie să lupţi ca să readuci lucrurile la normal pe plan intim, fie că mergeţi într-o vacanță, fie că transformi dormitorul într-un loc care să fie mai plăcut, mai confortabil.

Ai grijă de tine

Este esenţial pentru o relaţie pe termen lung să ai grijă de tine. Altfel, invariabil, se va ajunge să nu mai suporţi situaţia în care eşti şi să te comporţi mai puţin frumos decât ar trebui. Ce înseamnă să ai grijă de tine? Să îţi cultivi propriile prietenii, propriile interese şi hobiuri. Energia căpătată astfel va fi adusă în relaţie şi va produce mult bine.

Ai grijă de tine, dar şi de partenerul tău, chiar dacă ai copii. Să îi pui pe ei pe primul plan şi nimic altceva să nu te mai intereze este una din principalele situaţii care provoacă rupturi în relaţie. 

Este în regulă să ai un mariaj care nu este perfect

De fapt nici nu exista vreodată o relaţie perfectă şi nu ar trebui ca asta să te împiedice să ai o relaţie sau să te frusteze atât de tare încât să nu te poţi bucura de cea pe care o ai. Se întâmplă mai tot timpul să fii dezamăgit sau să dezamăgeşti, să faci greşeli sau chiar să te gândeşti la cât de bună ar fi viaţa ta dacă relaţia s-ar termina. Dar pe de altă parte există şi părţi pozitive în relaţie, multe, şi trebuie să înveţi să le vezi, să le apreciezi. Da, poate că iar nu a făcut piaţă, însă te-a făcut să râzi. Iar asta este important. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!