Sari la conținut

5 moduri în care poţi opri o ceartă

Tuturor ne este util să ştim modalităţi de a opri o ceartă, întrucât aceasta nu rezolvă nicio problemă, doar ne face să ne simţim mai rău.

Şi nu, nu este vorba despre a mai lăsa de la tine, ci de câteva artificii de comunicare care te pot ajuta foarte mult readucând iar discuţia la un ton echilibrat. Haideţi să vedem ce strategii ne îndeamnă specialiştii în comunicare să folosim:

1. Spune o poveste

Poveştile au o notă personală care întotdeauna calmează pe cei care le ascultă. Aşa că, în loc să îţi spui încă o dată argumentele, spune o poveste, spune ceva despre tine. În acest fel celălalt realizează că este o experienţă a ta care te face să adopţi o anumită poziţie şi are tendinţa de a nu mai fi atât de vehement împotrivă, de a deveni mai empatic cu punctul tău de vedere.

2. Stabiliţi reguli de conversaţie

Dacă o discuţie are tendinţa de a deveni prea încinsă atunci stabiliţi reguli de conversaţie. Exact ca în confruntările politice dinainte de alegeri: fiecare are dreptul să vorbească un anumit număr de minute şi fiecare are dreptul să nu fie întrerupt. Asta va tăia din tendinţa de a repeta acelaşi lucru în multiple feluri, în speranţa că în acest fel îl convingi pe celălalt.

3. Încearcă să îţi imaginezi cum se vede din afară discuţia voastră

Atunci când ai o discuţie care te încinge încearcă să te dedublezi un pic, să nu te vezi numai că pe un protagonist în ea care susţine un punct de vedere. Încearcă să te vezi şi din afară, detaşat, ca şi cum te-ai uita la un film. Oare ce ai gândi despre doi oameni care se comportă aşa cum vă comportaţi voi acum, în timpul acestei dispute? Oare nu ţi s-ar părea un motiv prea pueril pentru o dispută? Oare nu ţi s-ar părea că ai avut şi tu o reacţie exagerată?

4. Vorbeşte despre sentimente

Poate crezi că tot ceea ce simţi este mânie. Dar de fapt mânia este numai o modalitate de exprimare a altor sentimente. Sentimente pe care nu vrei să le arăţi, pentru că vrei să fii în poziţie de forţă. Ceea ce este greşit, ca şi strategie. Mult mai câştigat eşti dacă te arăţi vulnerabil – dacă spui că eşti întristat şi dezamăgit, dacă spui că ai impresia că celălalt nu ţine la tine. Asta îi va naşte instant sentimente pozitive şi îl va face pe celălalt cooperant.

5. Acceptă o pauză

Certurile nu duc nicăieri, doar ajungi să ţipi unul la altul fără ca să vă auziţi. Dacă într-un astfel de moment cineva din afară intervine înseamnă că agresivitatea a fost dusă prea departe. Aşa că acceptaţi sugestia şi faceţi o pauză ca să vă calmaţi. Reîncepeţi doar când sunteţi suficient de liniştiţi încât să urmăriţi punctul celuilalt de vedere. Nici nu trebuie să vă spună cineva să faceţi o pauză, o puteţi cere singuri atunci când lucrurile au escaladat.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!