Sari la conținut

Unde incepe maltratarea?

Suntem ferm convinsi ca nu ne-am maltrata vreodata copiii, doar ii iubim. Pe de alta parte ni se intampla sa tipam la ei, sa-i invinuim, sa-i pedepsim. Toate in numele scopului nobil al educatiei. Care insa de multe ori, si fara ca cel care o face sa isi dea seama, se transforma in abuz. 

Cu totii ne aducem aminte de profesorii din scoala care profitau de pozitia lor pentru a ne face in toate felurile. Si, uneori, foloseau si rigla peste degete, ca sa isi impuna punctul de vedere mai bine. I-am detestat atunci, ii detestam si acum. Si vrem, pe cat posibil sa ii ferim pe cei mici de asa ceva.

Cum trasam insa frontiera intre sanctiunea legitima si maltratare? Este posibil sa abandonam orice ambitie educativa din teama de a nu a degenera in maltratare? Se justifica unele comportamente inacceptabile printr-o vointa educativa?

Intre cele doua extreme, unde este linia de conduita ce trebuie adoptata?

 

A educa nu inseamna a te impune

Din contra, este absenta de educatie, este vorba despre limite, reguli, despre respectul reciproc, ceea ce nu este maltratarea. Sa-ti iubesti copiii inseamna, in primul rand, sa le dai mijlocele pentru a deveni adulti responsabili si capabili sa traiasca in armonie cu ceilalti, ca si cu ei insisi.

 

 A educa nu inseamna a umili

Educatia nu inseamna manipulare, pentru ca o sanctiune “justa”, este o sanctiune in raport cu ceea ce s-a intamplat, care se intampla pentru ca a fost anuntata si are un sfarsit in timp.

Educatia nu inseamna sa lovesti, ca altfel se instaureaza legea celui mai puternic si inseamna promovarea violentei. De unde si importanta, de exemplu, de a nu musca un copil care a muscat pe altcineva…

Nimic din ceea ce atinge sinele in identitatea sa, intimitatea sa, corpul sau nu poate fi educativ, ci din contra!
 

Cum sa facem atunci?

Nu exista o solutie miracol, ci o reflexie permanenta asupra celui pe care il sanctionam si cum… Si, daca un cuvant sau un gest rautacios va scapa, nu faceti din asta o drama si mai mare, copiii, ei, fac foarte bine diferenta intre un parinte iubitor dar exasperat si un parinte maltratant…

Aveti aici cateva idei pentru disciplina, in functie de varsta.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!