Sari la conținut

Vacanta cu copii un cosmar?

Pentru ca sa fii parinte este una dintre cele mai importante lucruri pe care le vei face in viata, parintii tind sa aiba opinii ferme cand vine vorba de copii si astfel se creeaza numeroase tabere pro si contra orice, de la vaccinuri, la alaptat, mers la gradinita etc.
 
Si cand vine vorba de vacante parintii tind sa se imparta in 2 tabere cei convinsi ca vacantele cu copii sunt un vis frumos si cei care le declara cosmaruri.
 
Nu voi incerca sa conving pe nimeni ca vreuna din tabere are dreptate, din punctul meu de vedere ambele detin raspunsul corect.
 
Pana cand fiica mea a implinit 1 an si jumatate am fost in 5 calatorii, unele reusite si altele groaznice. Nici una nu a fost complet relaxanta, insa unele au avut mai multe momente placute pentru mine si altele mai putine.
 
In fiecare dintre ele ne-am organizat astfel incat sa ii respectam programul de somn si de masa, preferintele si nevoile. Fiica mea a fost incantata de toate (cu exceptia unor momente dificile dictate de circumstante), eu insa am avut nevoie de cateva zile sau saptamani dupa vacanta pentru a-mi reveni.
 
Asta nu inseamna ca nu m-am bucurat de vacante sau ca ele nu mi-au oferit o pauza mentala si o iesire din rutina zilnica. Dar inseamna ca vacantele cu copii sunt solicitante si ca nu vei putea face in ele ce faceai inainte sa faci copii.
 
Daca vacanta ta va fi o experienta placuta sau nu depinde de o serie de factori, unii dintre ei dincolo de capacitatea ta de control:
1. Cat de usor se obisnuieste copilul tau cu schimbarile. Sunt copii care iubesc sa vada lucruri noi si sunt copii care au nevoie de putin timp sa se adapteze la schimbari. In cazul in care copilul e sensibil la schimbari atunci trebuie sa ai grija sa nu il supra stimulezi cu lucruri noi si sa introduci treptat schimbarile. Chiar daca asta inseamna ca in prima zi de vacanta iti vei petrece majoritatea timpului in camera pentru ca copilul sa se obisnuiesca cu noul mediu. 
 
2. Cat de potrivita e camera de hotel pentru etapa in care se afla copilul tau. E o mare diferenta intr-o camera cu parchet pe care il cureti tu inca o data inainte sa bagi copilul in camera si o camera cu mocheta pe care te intrebi ce au varsat cele cateva sute de familii care au stat inaintea ta. Mai ales cand copilul e in perioada in care merge de-a busilea.
 
3. Cat de bine esti pregatit. Cu cat esti mai bine pregatit cu atat iti va fi mai usor sa te descurci intr-un loc nou in care poate nu vei gasi sa cumperi aceleasi produse pe care le folosesti acasa. Tine cont ca dupa fiecare vacanta vei realiza ca exista cel putin un lucru pe care il puteai face mai bine.
 
4. Cat de mult ajutor vei avea in vacanta. E mult mai usor cand calatoresti cu inca o persoana sau mai multe. E mult mai usor sa mananci la restaurant daca atunci cand se plictiseste copilul cineva iese la o plimbare cu el.
 
5. Cat de flexibil esti. In nici o vacanta lucrurile nu au mers asa cum ne-am planificat, pe masura insa ce am mers am invatat mai multe si ne-a fost mai usor sa ne adaptam.  
 
6. Sa ai putin noroc. In 2 din vacante copilul a fost racit. Din fericire nu a fost nimic grav, copilul a fost plin de energie si incantat de mediu nou. Pentru noi a insemnat insa mai multe mese bazate pe lapte, verificat temperatura din cand in cand si creat conditii pentru mai multe somnuri de-a lungul zilei decat acasa. Ne consideram norocosi ca nu a fost mai rau.
 
 
Daca vacantele in care ai fost pana acum nu au fost reusite, nu-i nimic, e doar o chestiune de timp pana cand si tu si copilul veti gasi o formula care sa functioneze in cazul vostru. Si e ok sa preferi sa mergi in vacanta fara copil. Daca exista persoane iubitoare dornice sa aiba grija de copil cateva zile, persoane de care copilul e atasat si in care ai incredere, de ce sa nu mergi in vacanta singur?
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!