Sari la conținut

Cărți pentru fete

Cred că am auzit cu toţii deja până la saturaţie că în ziua de azi copiii nu mai citesc şi că nici nu are sens să încercăm să schimbăm asta. Eu personal am auzit foarte des şi încă mă doare blazarea părinţilor care, atunci când le spui că ai lor copii nu se descurcă la şcoală pentru că nu au un vocabular dezvoltat, că nu citesc nimic, se uită miraţi şi spun: Dar ce copil ştiţi voi că citeşte?

Eu chiar ştiu copii care citesc. Mulţi copii care citesc. Si citesc cu pasiune și nu pentru ca asa le spune mama sau profesorul. Paula mea este una dintre ei. Nu de mult am pus aici o lista cu toate cărtile citite de ea pana la 11 ani, iar de atunci lista s-a tot lungit. Şi pentru că pe lângă ea cunosc mulţi alţi copii interesaţi şi ştiu că şi voi ca părinţi, ca mame în special, vă interesează ce citesc copiii, astăzi am ales să scriu despre câteva cărţi utile pentru fete şi de folos în formarea lor, mai ales în etapa preadolescenţei şi chiar a adolescenţei. Nu mă refer la cărţi de literatură, deşi poate la asta v-a dus cu gândul introducerea, ci la acele cărţi în care cauţi şi găseşti răspunsuri la diferite întrebări, care te învaţă diverse lucruri folositoare. Îmi pare rău dacă băieţii se simt excluşi, dar cred că pot să tragă şi ei cu ochiul. La lista de lecturi mă refeream. 

Una dintre primele cărţi este "Ce se întâmplă cu mine?".   Am cumpărat-o acum câţiva ani şi de atunci o tot citeşte şi o tot reciteşte, nu numai ea ci şi prietenele ei. Chiar acum e împrumutată unei fetiţe dragi nouă, finuţa noastră.


Pe atunci nu prea înţelegea mare parte din ce citea acolo, dar între timp s-a lămurit ce şi cum. Oricum, când i-am dat-o, i-am spus că orice nelămurire va avea să ne întrebe şi noi o vom lămuri. La unele ne-a întrebat, pentru altele încă nu.
În ea se explică pe înţelesul copiilor, într-un limbaj simplu şi uşor de priceput, toate modificările fizice prin care trece corpul în această perioadă, dar şi toate sentimentele care apar. Spre exemplu, când i-am cumpărat-o nu ştia ce e aia transpiraţie, mai apoi a aflat, iar în carte a aflat şi cum să se îngrijească şi ce deodorante sunt recomandate. Tot din carte a aflat, la momentul potrivit, cum se alege o bustieră potrivită.


Alte două cărţi care au făcut furori vara aceasta au fost "Marea şi nemaivăzuta carte pentru fete" (intrată în categoria: super faină!)şi "Cartea fetelor – Cum să fii cea mai bună în toate". Le-am găsit la un anticariat şi le-am cumpărat, iar de atunci le citeşte constant, mai ales când vin şi alte fetiţe pe la ea, nu de alta dar printre lucrurile citite se află şi sfaturi de genul: Cum să fii cea mai bună gazdă a unei nopţi petrecute cu prietenele.


Alte lucruri pe care o fată le poate afla citind intră în categoria lucrurilor practice de genul cum să coşi înaintea şi în urma acului, cum împleteşti un ochi pe faţă şi unul pe dos şi chiar cum se scad ochiurile, cum se fac frigănelele, ouăle înăbuşite sau pîinea prăjită cu banane.

Paula a învăţat să facă apă din petale de trandafiri, să-şi ordoneze dulapul, să cunoască semnificaţia florilor, dar şi să deosebească ciupercile bune de cele otrăvitoare sau că zeama de lămâie este cel mai bun produs natural care descurcă şi deschide părul.

În ele se găsesc şi chestii haioase de genul: cum să dresezi un cîine să ridice lăbuţa, cum să-ţi sâcâi familia şi prietenele, cum să faci cel mai mare balon de gumă de mestecat, cum să te descurci dacă eşti atacată de zombie; dar şi lucruri utile, cum ar fi: cum să faci un pompon, un vitraliu, cum să ţii un mesaj secret, cum să găseşti steaua polară, cum să repeţi pentru teze sau cum să cunoşti pe cineva după scrisul său de mână. Recunosc că acest ultim lucru mi s-a părut şi mie foarte interesant.

(…)

Citește mai mult pe ingerica.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!