Sari la conținut

Dacă ești mamă de băiat, îmbătrânești mai repede? Ce spun experții

În domeniul de parenting, nenumărate studii au explorat impactul copiilor asupra vieții părinților lor. Cu toate acestea, un studiu revoluționar arată potențiala influență a nașterii de băieți asupra procesului de îmbătrânire a mamelor și a taților.

Cercetările anterioare au sugerat deja o posibilă legătură între numărul de băieți pe care o mamă îi are și sănătatea ei mintală, pe termen lung. Pentru a aprofunda acest lucru, cercetătorii au efectuat o investigație cuprinzătoare asupra îmbătrânirii cognitive la părinți.

Studiul a examinat nivelurile cognitive de bază și rata declinului cognitiv la peste 13.000 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste 50 de ani. Cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, diverși factori socio-demografici, de-a lungul vieții participanților.

► Citește și: 8 motive pentru care mă simt norocoasă să fiu mamă de băiat

Oamenii de știință s-au concentrat asupra participanților care erau părinți și aveau cel puțin un copil. Analiza a inclus un eșantion de părinți, dintre care 82,3% au avut cel puțin un fiu.

► Citește și: 9 adevăruri frumoase pe care fiecare mamă de băieți ar trebui să le știe

Concluziile studiului susțin cu tărie ideea că a avea băieți este legat de efecte negative de lungă durată asupra părinților. Deși oamenii de știință nu înțeleg pe deplin cum se întâmplă, rezultatele sugerează că motivele din spatele acestei relații sunt mai mult despre modul în care interacționează familiile decât factorii biologici. În mod surprinzător, au existat modele similare atât în rândul mamelor, cât și în rândul taților, arătând că impactul de a avea băieți asupra îmbătrânirii parentale nu se limitează la un anumit gen.

Asta înseamnă că modul în care membrii familiei interacționează și relațiile din cadrul familiei au o mare influență asupra provocărilor cu care se confruntă părinții de-a lungul timpului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine factorii sociali specifici în joc și pentru a obține o înțelegere completă a modului în care a avea băieți contribuie la aceste efecte negative, pe termen lung, asupra părinților.

► Citește și: Să fiu mamă de băiat îmi vine mănușă, așa că nu voi încerca să am și o fată

Studiul a constatat că părinții care au avut cel puțin un băiat au experimentat o scădere mai rapidă a abilităților cognitive în comparație cu părinții care nu au avut băieți. În plus, rezultatele au arătat că părinții cu mai mulți băieți au avut un declin cognitiv și mai rapid în comparație cu părinții care au avut doar fete. În termeni simpli, a avea băieți a fost asociat cu o scădere mai rapidă a funcției cognitive pentru părinți.

► Citește și: Băiatul mamei, sunt mândră că te cresc şi că eşti al meu
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!