Sari la conținut

Secretul lui Mos Nicolae si povestea nasturelui

Mos Nicolae nu-i la fel de generos ca si Mos Craciun, dar spre deosebire de acesta Mos Nicolae nu alege, ci  vine la toti copiii, nu doar la cei cuminti asa cum face Mos Craciun.

Darurile lui Mos Nicolae sunt atatea cate sa incapa in cizmulitele copiilor. Putine, dar le pune indesat. Intr-o cizma o jucarie, in cealalta dulciuri si fructe. Daca cizmulitele sunt curate si lustruite, Mosul zambeste sugubat pe sub mustata, daca sunt murdare se incrunta si pufneste din buze. Dar nu se supara. Cauta cu ochii prin casa sa vada copilul si dupa ce zareste chipul nazdravanului, aburit de somn si de joaca din vis, se insenineaza si clipeste repede ca sa nu se vada ca si de data aceasta a fost induiosat... Lasa daruri, se uita in urma, zambeste si pleaca. Pleaca zambind pentru ca se bucura ca piticul mic de anul trecut s-a facut baiat mare, ca-i sanatos si iute la minte, ca-i bland si mereu pus pe joaca.

Merge mai departe si ajunge la fetita timida care l-a asteptat acum vreun an treaza. Si nu doar treaza, ci cu ochii cat cepele, tinta la usa. Era cat pe ce sa-l vada. Mosul a plecat in asa mare graba ca si-a agatat un nasture. Nasurele s-a rupt si-a cazut, iar fetita ca un pui de mata mic, dimineata, inainte sa se uite in ghetutele imblanite si lustruite dupa darurile Mosului, a vazut si a luat nasturele. Nu se poate povesti cata larma si cata bucurie a fost pe ea, cate piruete a facut si cat a topait cu nasturele Mosului in mana. Si nasturele era pe masura: mare, rosu, brodat cu fir de aur si garnisit cu perle. S-a laudat la toata lumea ca ea este cea care are nasturele lui Mos Nicolae....Unii au crezut-o, altii nu. Numai mama zambea dulce la bucuria copilei.

I-a umplut Mos Nicolae ghetutele si anul asta. O papusa mica intr-o botina, bomboane de ciocolata si biscuiti in alta. S-a uitat Mosul si dupa nasture. Ar fi vrut sa-l ia...L-a vazut, dar n-a putut desface degetele fetiteti care tineau strans nasturele mosului. A privit-o mustacind, s-a bucurat sa o stie fara astampar si mereu pe urmele mamei... Ea e fetita care intrebase daca Mos Nicolae vorbeste cu Mos Craciun. Rade Mosul si acum cand isi aduce aminte, si se gandeste cat de iscoditoare e mintea copiilor de-au ajuns ei sa descopere secretul lui Mos Nicolae.

Chiar asa, vorbeste Mos Nicolae cu Mos Craciun? Si daca da, ce-si spun? Ei bine aflati ca Mos Nicolae vorbeste cu Mos Craciun. Mosii astia simpatici vorbesc despre copiii cuminti si se intereseaza unul la altul, de fiecare pui de om in parte. Mos Craciun mai ales. El, daca nu ai fost cuminte, te taie de pe lista. Mos Craciun ii cere mereu lui Mos Nicolae ceaslovul cu numele copiilor si-i cauta mai ales pe piticii mai sturlubateci, care dau de furca parintilor si bunicilor. Mos Nicolae ii stie obiceiul si-i da ceaslovul numai dupa ce ii amesteca pe cei obraznicuti printre cei cuminti. Apoi le amesteca faptele si numele de nu mai stie nimeni care-i ala, si care-i celalalt. Si uite asa il face Mos Nicolae pe Mos Craciun sa-i tina pe toti in lista lui si sa nu sara pe nici unul, asa Mos Craciun nu mai are cale de intors si duce daruri la toti.

Copiii nu stiu asta. Sa nu le spuneti! Trebuie sa ramana secretul lui Mos Nicolae.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  Caloria.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!