Sari la conținut

Scoala incepe prea devreme pentru adolescenti!

O avertizare a Acamediei Americane de Pediatrie ar putea determina scolile sa intarzie inceperea orelor pentru sanatatea adolescentilor.

 

Am fost mereu o persoana foarte matinala, dar, parca, in liceu mi-a fost cel mai greu sa ma trezesc dimineata. Incepeam orele la opt, mergeam pe jos pana la scoala (cam cat as merge astazi cu transportul in comun pana la serviciu, 30-40 de minute), iar daca voiam sa nu plec cu burta goala, la sapte fara trebuia sa ma trezesc. De cand cu dermatograful pe la gene, printr-a zecea, faceam ochi si mai devreme. Cu tot invatatul si temele de facut seara, abia daca reuseam sa ma culc pe la 22:30-23:00. Asta rezulta, in cel mai bun caz, in vreo opt ore de somn pe noapte, cand un adolescent ar trebui sa aiba cam 8-10 ore in mod regulat.

Este o situatie pe care a sesizat-o si Academia Americana de Pediatrie (AAP), care a emis o avertizare privind efectele orei prea timpurii de incepere a cursurilor asupra sanatatii adolescentilor.

 

Sursa foto: wikipedia.org

 

28% dintre liceeni adorm la scoala

„Cercetari de mare amploare au demonstrat ca impingerea orei de incepere a cursurilor mai tarziu este o contraofensiva eficienta pentru lipsa de somn cronica”, se mentioneaza in comunicatul emis de Academia Americana de Pediatrie. Ora propusa este 08:30 sau chiar mai tarziu pentru gimnazii si licee, astfel incat elevii sa apuce sa doarma cel putin opt ore si jumatate pe noapte. In SUA, in 40% din licee orele incep inainte de 08:00 si numai in 15% din cazuri – la 08:30 sau mai tarziu. Lipsa de somn printre adolescenti este o problema foarte larg raspandita: 59% dintre elevii de gimnaziu si 87% dintre liceenii americani nu dorm cele 8,5-9,5 de ore recomandate pe noapte, astfel incat 28% dintre ei adorm la scoala cel putin o data pe saptamana, iar unul din cinci adoarme, cel putin o data pe saptamana, in timp ce-si face temele. Da, recunosc, mi s-au intamplat ambele situatii.

Lipsa de somn nu a dus doar la accidente din acestea, ci si la o tendinta ridicata de accidente auto (avand in vedere ca, in SUA, permisul de conducere poate fi obtinut si la 16 ani) in care sunt implicati adolescentii obositi cronic, in afara de obisnuitele efecte ale lipsei de somn: concentrare slaba, memorie defectuoasa, dispozitie labila, devieri de comportament. Academia Americana de Pediatrie mentioneaza chiar ca adolescentul american obisnuit poate ajunge la niveluri de somnolenta comparative cu cele ale persoanelor cu tulburari medicale de somn, cum ar fi narcolepsia. De asemenea, pe termen lung, acesti adolescenti obositi sunt predispusi la obezitate si depresie.

 

Un adolescent odihnit da randament

Totusi, nu s-ar putea rezolva aceasta problema daca adolescentii s-ar culca mai devreme? Tot comunicatul AAP ofera raspunsul cunoscut, de altfel, in lumea medicala: „Adolescentului obisnuit din societatea actuala ii vine foarte greu sa adorma inainte de ora 23:00 si este cel mai pregatit sa se trezeasca la ora 08:00 sau mai tarziu”. Odata cu instalarea pubertatii apare si o intarziere in secretia de melatonina – hormonul care aduce somnul – ciclul somn-veghe se decaleaza cam cu doua ore inainte, astfel incat adolescentului ii este mai greu sa se relaxeze si sa adoarma dupa cele 14,5-18,5 ore petrecute in stare de veghe. „Cand orele de la liceu incep dimineata, noi le cerem adolescentilor sa fie alerti cand ceasul lor biologic le spune sa doarma”, spune Timothy Morgenthaler, presedintele Academiei Americane de Medicina a Somnului.

Studiile au aratat ca o ora mai tarzie de incepere a cursurilor le permite adolescentilor sa doarma o ora in plus pe noapte, ceea ce a imbunatatit prezenta la ore, a scazut rata de abandon scolar si chiar a redus numarul de accidente rutiere in care au fost implicati soferi adolescenti. O evolutie pozitiva a fost observata si in rezultatele de la testele scolare.

 

Sursa foto articol: abc.net.au

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!