Sari la conținut

Trucuri simple ca sa scapi de biberon

Pe masura ce copilul creste, va trebui sa faci schimbari, aproape in fiecare zi. Alt program de somn, alte haine, alte reguli. Nu este de mirare ca cel mic se agata cu disperare de biberon, pe care il vede ca pe un semn de confort si securitate.

Odata insa ce bebelusul incepe sa manance mancare solida, este deja momentul sa incepi sa faci schimbari ca sa poti sa ii inlocuiesti incet, incet hranirea cu biberonul. Indiferent din ce cauza bebelusul este atasat de sticla, totul trebuie facut la timpul potrivit, folosind tactica corecta.

Cand sa scoti biberonul

In jur de un an, poti sa incetezi sa il hranesti cu biberonul si sa incerci sa il faci sa bea dintr-o cana mica. In timp ce pentru unii copii tranzitia este naturala si usoara, pentru altii, „ruperea” de biberon se dovedeste a fi extrem de dificila.

In general, dupa 10-12 luni, bebelusul este capabil sa isi tina capul pe spate si sa bea dintr-o cana. Si unii bebelusi mai mici o pot face, insa nu este indicat sa ii dai sa bea dintr-o cana daca are sub un an de zile. Multi bebelusi tind sa se acomodeze foarte bine cu biberonul, deoarece tetina mimeaza senzatia data de sanul mamei.

De ce sa renunti la biberon

In afara de motivul evident ca ti se pare normal ca bebelusul sa lase deoparte biberonul acum ca a crescut, exista si alte motive pentru care ar trebui sa il faci sa renunte la biberon:

Risc de obezitate: daca bebelusul bea mult din biberon este expus riscului de obezitate mai tarziu in viata.

Probleme dentare: suptul din biberon, in special in timpul somnului, contribuie la aparitia cariilor.

Citeste mai multe despre caria de biberon.

Cum sa opresti hranirea cu biberonul?

Daca copilul are un an este timpul sa faci cateva schimbari si sa opresti biberonul cat de repede. Iata ce poti face:

  • In loc de a opri brusc hranirea cu biberonul, incearca sa faci totul gradat si sa ii introduci cana cu diferite ocazii in timpul zilei, in loc de biberon.
  • Daca bebelusul bea de obicei trei biberoane pe zi, redu la doua si al treilea transforma-l in doua cani mici. Asta il va ajuta sa se obisnuiasca mai usor si mai repede cu cana.
  • Ofera-i incurajari si explicatii oricand este nevoie. Explica-i ca este mare de acum si trebuie sa bea dintr-o cana.
  • Cauta cani colorate si cu desene animate ca sa il incurajezi sa bea din cana.
  • Incearca sa ii introduci cana seara chiar inainte de a se culca. Este momentul la care copilul isi gaseste de obicei linistea cu ajutorul biberonului. Daca va invata sa bea din cana la acest moment, cu siguranta va bea si in timpul zilei.
  • Invata-l sa se spele pe dinti dupa ce bea lapte. Asta il va ajuta sa aiba o igiena orala buna.

Aceste trucuri simple il vor ajuta sa scape destul de repede de biberon. Poti vorbi si cu medicul tau si sa ii urmezi sfaturile in aceasta privinta.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!