Sari la conținut

Bebelusii, mai inteligenti decat crezi!

Creierul bebelusilor creste cu o vitaza incredibila. Putina lume stie ca in primul an de viata creierul copilului isi dubleaza volumul in primul an de viata, si se dubleaza inca o data pana la varsta de sapte ani.

In creierul unui copil de un an neuronii au peste 1000 de trilioane de sinapse (legaturile dintre neuroni care fac posibila transmiterea informatiei). O mare parte din aceste sinapse se vor modifica sau se vor desface, pana la 18 nai si vor permite creierului sa functioneze normal.

Desi se afla intr-o perioada de evolutie bebelusii sunt cu mult mai inteligenti decat cred adultii. Dovada o serie de abilitati ale lor pe care putini dintre adulti le recunosc ca fiind posibile la cei mici

Bebelusii stiu cand se vorbeste o limba straina in preajma lor. Copiii pot sa invete mai mult decat o singura limba. Cercetatorii de la Universitatea British Columbia au descoperit ca micutii de 4 luni pot sesiza atunci cand se vorbeste in preajma lor o limba diferita fata de cea materna, doar privind vorbitorul. Cei care cresc intr-un mediu bilingv au creierul mai flexibil o durata mai mare de timp decat ceilalti, ceea ce inseamna ca pot invata mai multe limbi foarte usor. Din pacate, abilitatea se pierde ulterior.

Inteleg emotiile altora. Chiar daca nimeni nu i-a invatat despre comportamentul unui caine, bebelusii stiu instinctiv ca maraitul acestuia inseamna pericol, dar inteleg si comportamentul prietenos. O alta cercetare, facuta de oameni de stiinta de la Universitatea Brigham Young, arata ca micutii pot sa deosebeasca nuantele din muzica lui Beethoven.

De la cea mai frageda varsta, copiii intuiesc sensul cuvintelor. Unii experti spun ca micutii nu inteleg legatura dintre obiecte si numele lor pana la varsta de un an. Insa studiile realizate la Universitatea din Pennsylvania au aratat ca bebelusii de 6 luni inteleg ce se vorbeste in jurul lor, chiar daca nu pot sa se exprime. Este simplu de observat acest lucru, din moment ce atunci cand parintii le spun sa isi atinga nasul, urechile sau gura, copiii fac exact acest lucru, ceea ce inseamna ca inteleg semnificatia cuvintelor, chiar daca inca nu le pot rosti. Asa ca parintii ar trebui sa le vorbeasca bebelusilor, chiar daca au senzatia ca acestia nu pot intelege mare lucru.

Copiii pot sa deosebeasca dreptatea si nedreptatea. Nu este de mirare ca "nu e drept" este una dintre replicile cel mai des intalnite ale copiilor. Ei invata inca de la 15 luni sa deosebeasca ce este corect de ce nu este, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Washington. Chiar de atunci ei isi dau seama atunci cand altui micut ii este pus mai mult lapte in farfurie. In mod interesant, cei nedreptati sunt, ulterior, si cei mai altruisti.
 

Copiii inteleg o pedeapsa corecta. Copiii de 8 luni isi dau seama atunci cand cineva este pedepsit pe drept. Oamenii de stiinta de la Universitatea British Columbia le-au prezentat micutilor diverse scenarii cu ajutorul papusilor. Acestia se bucurau atunci cand papusile "rele" erau pedepsite pentru faptele lor, dar nu si atunci cand cele bune pateau ceva pe nedrept, semn ca fac o distinctie foarte clara intre situatii. Mai mult, se pare ca trasatura nu e invatata, ci chiar mostenita, ne nastem cu ea.

Micutii apreciaza altruismul. Poate ca acestia par doar sa ceara diverse lucruri, dar studiile arata ca micutii se bucura atunci cand pot sa ofere un obiect altei persoane, chiar mai mult decat atunci cand primesc ei ceva. Din nou, se pare ca si aceasta calitate este mostenita si nu dobandita.

Copilul copiaza obiceiurile bune. Este dovedit ca un copil introdus intr-o colectivitate va urma obiceiurile bune ale acestiea si va incerca sa le imite, in mult mai mare masura decat repetarea gesturilor neinspirate sau rele. Copilul de 7-8 luni poate face singur diferenta intre bine si rau, iar aceastaeste o capacitate mostenita nu dobandita, pe care copilul o dezvolta prin proriile sale experiente.

Creierul copiilor creste atunci cand acestia canta. Probabil stiai ca intre muzica si IQ exista o legatura, ba chiar noi cercetari au aratat ca persoanele care au studiat un instrument, fie si in joaca, in copilarie sunt mai ferite de dementa in viata. Un studiu canadian recent a aratat ca micutii in varsta de un an sunt avantajati de expunerea la muzica, aceasta ajutandu-i sa-si dezvolte abilitatile de comunicare, sa se adapteze mai bine la distanta fata de familie si sa fie mai activi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!