Sari la conținut

Fimoza - experienta altor mamici

Fimoza este ingustarea de la inceputul preputului printr-un inel fribros facand imposibila decalotarea. Aceasta situatie este frecventa la baietii mici si dispare spontan cu trecerea anilor pe masura ce se mareste volumul glandului.

Multa vreme a fost consiliata in acest caz reducerea fimozei, progresiv, in fiecare zi, cu ocazia baii, pana la o decalotare completa.

In realitate, exista adesea aderente mici intre preput si gland care risca sa sangereze, atunci cand se rup si, mai ales, sa se complice cu o cicatrice fibroasa. Riscul este, pe de alta parte, de a declansa cu ocazia acestor manevre o parafimoza cu o reactie inflamatorie, edem dureros al preputului ce poate necesita o circumcizie de urgenta. Tendinta actuala este de a lasa fimoza sa se reduca progresiv, singura, fara operatii manuale intempestive. Mai multe informatii despre asta aici.

Pe forumul suntmamica.ro s-a discutat despre fimoza, decalotare si indicatiile doctorilor. Va prezentam mai jos din experientele lor:

 

Geanina

"Din cauza manevrelor repetate de a retracta treptat prepuţul creşte riscul de fimoză, deoarece aceste manevre pot duce la fisuri, apoi la apariţia unor cicatrici şi în final la la fibrozarea tesuţului. Acest lucru poate contribui la apariţiei fimozei patologice sau parafimozei (imposibilitatea prepuţului de a reveni peste gland provocând în acelaşi timp strangularea acestuia). De altfel, nici Academia Americană de Pediatrie nu mai recomandă de câteva decenii decalotarea forţată la vârste mici, tocmai din acest motiv: în prezent se presupune că nu igiena precară, ci imflamaţiile cauzate de o decalotare precoce pot fi un factor declanşator al fimozei patologice la vârsta adultă. Nici eu nu i-am facut decalotare, marea majoritatea mamicilor le-am auzit ca au facut infectii cei mici. Am inteles ca in marea majoritatea cazurilor se face de la sine..."

 

Geanina N

"Baiatului meu i s-a pus diagnostic de fimoza, o parte recomandau operatia, o parte de medici nu. Am ales sa nu-l operez si la 5 ani s-a decalotat spontan.Acum doar medicii si tu puteti lua o decizie in acest sens. Daca poate urina si nu e imperios necasar sa-l operezi mai poti astepta"

 

Alina

"Eu am 2 baieti , unul de 11 ani si altul de 6 luni . Pediatra mi-a recomandat la amandoi sa ii decalotez macar o data pe zi , pentru a evita fimoza si infectiile care se formeaza din cauza picaturilor de urina care ar putea ramane in varful penisului . Nu am avut probleme decat o singura data la cel mare cand i se inrosise un pic si l-am spalat cu ceai de musetel si galbenele si i-a trecut ."

 

Gabriela

"Baietelul meu are 6 luni si nu l-am decalotat niciodata desi pediatra mi-a recomandat sa-l decalotez. Nu am fost de acord cu decalotarea deoarece am citit mai multe informatii pe net si sunt si pareri contrare - poate prinde infectie si mai tare se agraveaza si am preferat sa decurga totul normal"

 

Tu ai o experienta sa ne impartasesti? 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • dana_hrubariu

    eu am decalotat baiatul la fiecare baie de cand s-a nascut , asa mi s-a recomandat si am urmat sfatul doctorului pentru a nu face fimoza

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!