Sari la conținut

Candidoza genitala la bebelusi

Poate crezi ca aceasta afectiune este doar apanajul adultilor, dar si bebelusii se confrunta cu ea. Mai mult, poate fi confundata cu o simpla iritatie de scutec.

 

Am auzit multe pareri pentru tratat dermatita (iritatia) de scutec: spalat zona genitala cu apa si sapun de casa, nu (doar) sters cu servetele umede, uns zona iritata cu Bepanthen sau Cicaplast sau crema de galbenele sau ulei de masline etc., lasat copilul fara scutec, sa respire pielea si altele asemenea. Cand le-ai incercat pe toate si vezi ca opareala nu se calmeaza, atunci e cazul sa te intrebi daca nu cumva bebelusul tau se confrunta cu o candidoza, nu o banala dermatita.

 

De unde pana unde candidoza?

Cu totii – inclusiv bebelusii – avem o cantitate neglijabila si inofensiva de astfel de ciuperci pe si in organism; dar acolo unde mediul este caldut si umed (in gura, vagin, intestine, pliurile pielii), la fix pentru inmultirea sa, ciuperca isi da in petic si ataca. Aproximativ 15-50% dintre bebelusi cad victima acestei afectiuni. Iata care sunt cateva cauze posibile ale manifestarii candidozei la acestia:

  • Imunitatea este scazuta;
  • Exista deja o iritatie de scutec;
  • Bebelusul se afla sub tratament cu antibiotice – acestea omoara bacteriile care tin sub control ciuperca naravasa;
  • Bebelusul este alaptat de mama aflata sub tratament cu antibiotice.

Candidoza de scutec poate fi generata si de o candidoza bucala, dat fiind ca ciuperca din gura poate calatori prin sistemul digestiv al copilului pana ajunge in scaun, iar acesta aterizeaza in scutec, un provoaca daune.

 

Cum arata candidoza de scutec?

Mult mai respingator decat o iritatie normala. Sub pielea inflamata se poate vedea lichid, adunat in pustule-sateliti sau intins pe zone (mai ales in jurul anusului), zona iritata este cumva umflata, cu margini definite. Candidoza poate cotropi urmatoarele teritorii: zona genitala, pliurile dintre picioare si zona pelviana, partea inferioara a abdomenului, foarte rar fesele. Dar exista un indicator foarte bun care diferentiaza clar iritatia de scutec si candidoza de scutec: cea din urma nu cedeaza dupa 1-2 zile de tratament pentru dermatita. Astfel incat trebuie sa iei masuri speciale:

Cere parerea medicului. Doar el poate stabili diagnosticul cu exactitate si recomanda unguentul potrivit pentru situatia bebelusului tau. In sursele gasite pe Internet (pagini web din strainatate), am vazut cateva unguente mentionate pentru candidoza de scutec: Nystatin, Clotrimazole, Nizoral, Miconazole, care se aplica la fiecare schimbare de scutec pana ce dispare problema (4-7 zile).

Schimba scutecul des si curata bine copilul cu apa si sapun delicat. Daca situatia este foarte grava si copilul nu suporta aceasta manevra prea des, poti curata usor zona tamponand cu o carpa de bumbac umezita. Usuca bine zona, dar nu folosi pudra de talc. Si, nu in cele din urma, desi este o manevra riscanta pentru covoarele tale, lasa copilul cat mai mult in funduletul gol, sa se aeriseasca pielea.

 

Sursa foto articol: everydaylife.globalpost.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!