Sari la conținut

O mamă îşi alaptează fetiţa de 5 ani zilnic, înainte şi după şcoală! Decizia ei naşte, însă, controverse

Emma Shardlow Hudson, din Anglia, este mămica de 29 de ani a doi copilaşi, fetiţă şi băieţel, în vârstă de cinci, respectiv doi ani. Nimic neobişnuit până acum, ai spune, numai că femeia a devenit cunoscută în lumea întreagă pentru că a ales să îşi alăpteze în continuare fetiţa, alături de băieţel, chiar dacă au trecut 5 ani de la naşterea ei.

Emma povesteşte că îi dă fetiţei lapte de la sân zilnic, înainte şi după şcoală, uneori chiar în acelaşi timp în care îşi hrăneşte băieţelul.

“Este una dintre cele mai mari împliniri ale mele faptul că pot să îmi hrănesc copiii natural, direct de la sân. E un lucru complet lipsit de egoism şi cu siguranţă şi cel mai greu lucru pe care l-am făcut vreodată”, povesteşte Emma.

► Citeşte şi Care este vârsta potrivită pentru înţărcare?

“Copiii mei se îmbolnăvesc extrem de rar şi sunt 100 % sigură că totul se întâmplă datorită anticorpilor din laptele matern. Într-adevăr, fetiţa se şi linişteşte rapid când o alăptez –de câte ori e supărată vrea lăptic – dar cred că marele beneficiu al alăptării prelungite ţine de sănătate, de întărirea sistemului imunitar”, a continuat ea.

Din păcate, însă, nu toată lumea este de acord cu alăptarea pe termen lung.

“Se întâmplă să văd feţe dezgustate în jurul meu, dar sunt fericită că doar privesc şi se retrag. Unele dintre prietenele mele s-au oprit la un an, din cauza comentariilor celor din jur, dar, din fericire, mie mi s-a întâmplat doar de 3-4 ori să fiu apostrofată pentru asta. Dar am atât de multă încredere în mine, sunt împăcată cu decizia mea – este vorba despre sănătatea copiilor mei, până la urmă – încât nu îmi pasă de ce spun ceilalţi”, s-a justificat Emma.



În ceea ce priveşte recomandările specialiştilor cu privire la înţărcare, reamintim că:

UNICEF se recomandă “Alăptare exclusivă  între prima oră de viaţă şi în următoarele şase luni și continuarea alăptării până la 2 ani sau mai mult, împreună cu hrănire complementară sigură, adecvată din punct de vedere nutriţional și al vârstei copilului, dar şi responsivă”.

În acelaşi ton, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, cu continuarea alăptării împreună cu mâncăruri complementare adecvate, până la vârsta de 2 ani sau peste, cu menţiunea că ar trebui iniţiată în prima oră de naştere.

Pe de altă parte, însă, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă Alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni, continuată cel puțin până la finalul primului an de viață și după această perioadă, atâta timp cât mama și copilul doresc. Ei subliniază că nu există o limită superioară pentru durata alăptării și nicio dovadă a afectării negative din punct de vedere psihologic și al dezvoltării, în al treilea an de viață și peste. Mai mult decât atât, adaugă că durata mărită a alăptării conferă beneficii semnificative din punctul de vedere al sănătății și al dezvoltării, atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

Tu ce părare ai despre alăptarea prelungită?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!