Sari la conținut

Poluarea atmosferica si sanatatea copiilor

Copiii mici, ai caror plamani sunt in plina dezvoltare, sunt in mod deosebit sensibili la aerul pe care il respira. Iar, poluarea atmosferica, in crestere, nu ramane fara efect asupra sanatatii lor, cu atat mai mult cu cat copilul este deja subiectul unor maladii alergice (astm, de exemplu). Pentru cei mai “interesati” in a deveni mici oraseni, solutia este adoptarea unor reguli bune de igiena sanitara si numeroase escapade… la tara, asteptand solutiile de fond.

 Copiii mici, primele victime ale poluarii

Copiii sunt fiinte fragile, plamanii lor in plina dezvoltare ajung la maturitate la varsta de patru ani. De unde si necesitatea de a-i ajuta sa respira un aer de calitate. Ori, nu este intotdeauna cazul, mai ales pentru micii citadini, confruntati in mod direct cu emisiile de poluanti: in caruciorul care in general il duce la plimbare, el se regaseste adesea nas in nas cu tevile de esapament. De aici si repercusiunile asupra sanatatii lor, dupa parerea pediatrului: ”Aud mai mereu mamele care, atunci cand orasul e foarte poluat, imi spun:”Copilului meu nu ii este bine, tuseste mult, face crize de astm. Nu putem ignora aceste lucruri!”

Un studiu asupra copiilor astmatici a demonstrat ca acestia din urma prezinta mai numeroase crize de astm in perioadele poluate foarte puternic.” Aceste crize sunt mai severe, sustine specialistul, se prelungesc mai mult timp. Mai pot fi influentate de nivelul poluarii: simptomele rinitei, tusea, iritatiile ochilor…”

 Punerea la “adapost”

“Cu poluare sau nu, trebuie adoptate reguli de igiena generala, insista  pediatrul. Este mai bine sa evitati sa aveti in preajma  mai multe pisici, sa fumati dimineata sau seara sau sa traiti zavorati intr-un univers supraincalzit, neaerisit, plin de acarieni.” Iar in cazul unei poluari mari, este de preferat sa folositi port-bebeul in locul caruciorului, daca iesirea se dovedeste a fi indispensabila. Ideal, pentru ca bebelusul sa respire un aer curat, este sa fugiti din oras cat mai des posibil, catre o zona din provincie. “Pentru bucuresteni, trebuie sa se indeparteze la cel putin 50 km de capitala, noteaza pediatrul, deoarece padurile foarte invecinate, desi frumoase, sunt si ele poluate.” Dar nu toata lumea are mijloacele de a pleca. Efectiv, democratia sanitara este in joc, recunoaste acesta, deoarece oamenii “sechestrati” in oras sunt fara indoiala mai expusi decat cei care au ocazia de a pleca frecvent la munte sau la mare.”

“Toata lumea a constatat nocivitatea poluarii, concluzioneaza pediatrul. Trebuie acum sa trecem la etapa a doua, adica la cautarea solutiilor ce trebuie luate pentru reducerea emisiei de poluanti.”

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!