Sari la conținut

10 greșeli frecvente pe care le fac părinții. Concluziile unui psiholog

Cu o experiență de peste 30 de ani în terapia de familie, psihologul Michael Leary a identificat într-un articol care sunt cele mai comune greșeli pe care părinții le fac vizavi de creșterea celor mici, greșeli ce se resfrâng în timp asupra dezvoltării psihice și fizice a copiilor.

De-a lungul timpului, psihologul american s-a specializat în terapia de familie și a avut de-a face cu numeroase cazuri, multe dintre ele destul de grave, căci copiii și chiar părinții implicați ajunseseră la situații extreme: automutilare, sinucidere sau crimă. La toate acestea au contribuit din plin greșelile pe care adulții le-au făcut față de cei mici.

Nu este o regulă ca toate aceste greșeli să ducă la consecințe atât de grave, însă multe dintre ele se regăsesc în comportamentul oricărui dintre noi, într-un procentaj mai mare sau mai mic. Într-un articol pentru fatherly.com, Michael Leary identifică câteva dintre abordările eronate, pe care le-a identificat în toți anii săi de experiență:

1. Prea multe opțiuni

Pentru că trăim în era tehnologiei și a informației care abundă în toate mediile, mulți părinți cred că prichindeii lor ar trebui să aibă acces la orice, să poate alege o multitudine de posibilități. De cele mai multe ori însă, copiii pot fi copleșiți atunci când li se oferă prea multe opțiuni.
Mulți părinți cred că întotdeauna copiii ar trebui să aibă alegeri fără sfârșit, atunci când realitatea este copiii pot fi copleșiți dacă acestea sunt oferite întotdeauna atât de multe opțiuni.

2. Prea multe laude

Mulți dintre adulți își laudă copiii pentru orice lucru, indiferent cât de nesemnificativ este. Poate și pentru că, mulți ani la rând, experții în parenting recomandau să lauzi copilul pentru a-I crește stima de sine, pentru a-l încuraja să aibă încredere în el. A băut apă singur? Bravo, mami! S-a spălat pe dinți? Bravo, tati! A desentat o linie? Excelent! Astfel, lauda devine un drog și, în opinia lui Leary, cei mici nu vor mai face nimic dacă nu există un câștig pentru ei.

3. Fericire cu forța!

Cine nu-și dorește ca prichindelul lui să fie fericit?! E firesc, uman… însă prea multă fericire poate sufoca copilul. Lasă-l să învețe singur cum să fie fericit.

►Citește și Cele mai mari greseli in comunicarea cu copiii

4. Prea multe activități extrașcolare

Karate, balet, fotbal, înot, judo, dans… sunt doar o parte dintre activitățile extrașcolare pe care părinții le impun celor mici și ne referim aici doar la cele care implică mișcare, căci societatea actuală, amenințată de sedentarism și obezitate, ne îndeamnă prin toate mijloacele să facem cât mai mult sport. Însă prea mult sport poate afecta dezvoltarea psihologică a copiilor. Uneori, plictiseala poate fi benefică.

►Citește și Activitati suplimentare? 5 semne care iti arata cand copilul tau a ajuns la limita

5. Cel mai deștept, primul din clasă

Există această dorință a părinților de a-și vedea copilul ca fiind cel mai deștept, cel mai frumos, cel mai bun… Și pun presiune asupra celui mic care se va simți într-o competiție permanentă. Poate, va fi cel mai deștept, cel mai frumos sau cel mai bun, însă are șanse mari să se transforme într-o persoană arogantă, care se va crede superior tuturor.

6. Subiecte tabu. De exemplu, despre sex

Deși trăim în secolul 21, mulți părinți încă sunt îngroziți să le vorbească prichindeilor despre sex. Evită orice discuție de gen… Cred astfel că cei mici sunt feriți de pericol, însă numărul adolescentelor de 13 ani care rămân însărcinate este în creștere.

7. Prea multă critică

Dacă prea multă laudă dăunează grav dezvoltării psihologie ca unui copil, regula este valabilă și în cazul criticii. Părinții au prea multe așteptări de la copii lor și îi sancționează la orice mică greșeală. Poate ați auzit / citit de cazuri în care copilul chiar a încercat să se sinucidă pentru că a luat o notă mică la școală. Sau a fugit de-acasă pentru că a spart televizorul…

8. Amenințări și ipostaze jenante

“Dacă mai faci pe tine, te fac de rușine!”, “Dacă nu-ți aranjezi jucăriile, ți le arunc!”… sunt doar câteva dintre replicile pe care părinții le folosesc în momentele de disperare, atunci când nu știu să se impună în fața copiilor lor. Amenințările cu ipostazele jenante, pedepsele, condiționările pot da rezulta, însă doar pe termen scurt. În timp însă, toate aceste metode pot dăuna grav.

►Citește și Cum limitezi timpul la TV sau la tabletă? Regula celor 5 minute nu mai este valabilă

9. Fără limită în fața ecranului

Indiferent ă vorbim despre TV, calculator, tabletă, smartphone sau orice alt device, copiii petrec prea mult timp în fața ecranelor. Leary amintește de un caz în care mama și fiica adolescentă nu comunică decât prin intermediul mesajelor scrise.

10. Satisfacerea oricărei dorințe

Sunt părinți care le cumpără celor mici absolut orice își doresc: de la cea mai scumpă jucărie până la ultim fiță de telefon sau haine de firmă. “Dacă eu nu am avut… lasă să aibă el!” sau “Dacă îmi permit, de ce nu?!” sunt doar câteva dintre motivațiile lor. Iar apoi se miră că fiul sau fiica nu are respecect pentru nimic.

Tu ce crezi despre concluziile lui Michael Leary?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!