Sari la conținut

Primul an la gradinita - ce ar fi bine sa stie copiii

Integrarea in primul an de gradinita este dificila pentru copii - departe de casa, fara sa aiba in permanenta atentia unui adult, cu oameni pe care atunci i-a cunoscut... nu este de mirare ca la inceput nu va fi foarte incantat.

Ca sa ii ajuti pe cei mici sa se integreze mai usor, cum vad parintii lucrurile si cum actioneaza ei este foarte important. Va voi prezenta mai jos cateva lucruri pe care educatorii te-ar sfatui sa le faci pentru a fi mai simplu pentru toata lumea.

1. Invata-l sa se descurce singur.

Realitatea este ca la gradinita sunt 25 de copii la unul, doi adulti si, prin urmare, copilul tau nu va putea primi in permanenta atentie, asa cum se intampla acasa. Prin urmare, sunt cateva directii pe care ar fi bine sa faci exercitii inainte de a merge la gradinita:

Sa stie sa se imbrace / dezbrace singur. Este util mai ales daca va dormi acolo la pranz, asa ca exersati pusul si scosul pijamalelor.

Sa stie sa mearga la toaleta singur. Partea cea mai complicata va fi sa se si stearga corect dupa ce a fost la toaleta si trebuie sa faceti exercitii in acest sens. Daca nu poate, macar trebuie sa invete sa ceara din timp sa mearga la toaleta.

Sa stie sa manance singur. Daca obisnuiti sa ii dati mancare in gura, atunci chiar este timpul inainte de inceperea gradinitei sa insistati sa manance singur. Ar fi pacat sa manance numai paine goala sau sa nu manance nimic pentru ca nu stie sa duca lingura la gura.

 

2. Invata-l abilitati sociale

Desigur ca si pana acum s-a jucat cu alti copii si, probabil, a inteles ca trebuie sa imparta jucariile. Insa situatia poate fi foarte diferita atunci cand nu este un adult acolo care sa il ghideze in permanenta. Ce ar trebui sa exersati:

Sa asculte reguli. Nu poti trai in societate fara acestea, trebuie sa ai grija sa nu-i deranjezi pe ceilalti ca sa nu apara haosul si agresiunea.

Sa colaboreze. La gradinita vor fi tot felul de jocuri / proiecte care se fac impreuna cu alti copii. Trebuie sa il invatati sa aiba rabdare sa participe la o activitate propusa de altcineva.

Sa gaseasca placere in a invata. Cititi carti, explica-i despre numere, multimi, litere. In acest fel nu va fi totul foarte nou la gradinita.

 

3. Invata si tu, ca parinte, sa ai asteptari realiste

Probabil ca nu vei putea lungi prea mult despartirea de dimineata - toti parintii si copiii si-ar dori asta, dar spatiul nu permite si, in plus, copiii care nu pot avea parte de un asemenea tratament se pot simti foarte neindreptatiti.

Ai incredere in ce iti spune educatorul despre copilul tau - comportamentul sau de acasa poate sa fie foarte diferit de ceea ce face copilul atunci cand este intr-un spatiu strain, fara tine.

Intelege ca accidente se mai pot intampla - conflictele intre copii apar destul de des, se inflameaza repede si se sting la fel de repede: intr-o secunda pot trage de par, musca sau lovi cu mana. I se poate intampla copilului tau, dar si copilul tau poate proceda asa. Trebuie sa ai rabdare pentru ca lucrurile vor fi mai bune in timp.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!