Sari la conținut

Fumatul pasiv, la fel de nociv

Stii desigur ca fumatul in timpul sarcinii este extrem de daunator pentru bebelus. Dar stiai ca simpla inhalare a fumului de tigara de la alti fumatori are efecte la fel de nocive?

Daca partenerul tau este un fumator inrait, este bine sa ii spui si lui riscurile la care expune copilul nenascut. Fumatul pasiv creste riscul de avort spontan, nastere a unui copil mort sau de sarcina ectopica.

Cel mai recent studiu pe aceasta tema, publicat in British Medical Journal a aratat ca in cazul femeilor gravide expuse fumatului pasiv, acest risc variaza corespunzator cu perioada de expunere.

Cercetatorii au analizat date istorice de la un esantion de peste 80 000 de femei ajunse acum la vârsta menopauzei, femei care au facut parte dintr-un studiu WHI (Women's Health Initiative).

Peste 5.000 de femei (6.3%) erau fumatoare actuale, cca 35.000 (43%) erau ex-fumatoarem iar restul de 41.000 (50.6%) erau nefumatoare. Caracteristica comuna a tututor femeilor este ca fiecare dintre ele a fost gravida macar o singura data.

Grupul de nefumatoare a fost apoi impartit conform nivelului de fumat pasiv la care au fost expuse in copilarie, ca adult acasa si apoi ca adult la locul de munca.

Rezutatele sarcinii au aratat ca cel putin una din trei femei din intregul lot (32,6%) au pierdut cel putin o sarcina. 4.4% (3.552 de femei) au nascut un copil mort, in timp ce 2.5% (2.033 de femei) au avut o sarcina ectopica.

Un alt studiu, publicat online la Tobacco Control, a aratat ca femeile care nu au fumat niciodata au un risc mai mic de avort spontan, nastere a unui copil mort sau de sarcina ectopica, fata de femeile care fumeaza sau au fumat.

Comparativ cu cele care nu au fumat, fumatoarele au prezentat un risc in plus de 16% de avort spontan, 44% risc de nastere a unui copil mort si 43% de sarcina ectopica.

Toate asocierile au fost evidente pentru nefumatoarele care au inhalat fum de tigara din mediul in care au trait, comparativ cu nefumatoarele care au trait intr-un mediu fara fum de tigara.

Cu cât a fost mai lunga perioada de expunere, cu atât a fost mai mare riscul pentru nefumatoare.

Cele care au prezentat cele mai mari niveluri de expunere in viata (mai mult de 10 ani in copilarie si mai mult de 20 de ani in perioada adulta) au avut un risc crescut cu 17% de avort spontan. si mai ingrijorator este faptul ca au prezentat un risc de 55% mai mare de a da nastere unui copil mort si un risc de 61% de a avea o sarcina ectopica.

Totodata, copiii femeilor expuse masiv la fum de tigara in timpul sarcinii sunt mai expusi problemelor de atentie si problemelor de invatare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!