Sari la conținut

Placenta imbatranita prematur

Placenta este un organ intern foarte special, care apare numai in perioada sarcinii. Rolul sau este de a sustine dezvoltarea fatului, atat permitand transmiterea de nutrienti de la mama catre fat, cat si eliminand toxinele care se aduna in lichidul amniotic. In plus, are si un rol hormonal, ajutand la reglarea hormonilor care sustin sarcina. Mai multe despre functiile placentei puteti citi aici.

Ca orice organ, placenta este in continua evolutie, numai ca evolutia sa este foarte rapida, pe parcursul a 9 luni de zile, spre deosebire de restul organelor noastre care au zeci de ani la dispozitie. Si, intrucat functia sa este vitala pentru mentinerea in viata a bebelusului, este urmarita cu mare atentie la fiecare ecografie: se verifica pozitia, grosimea, gradul de imbatranire.

Ce inseamna ca placenta imbatraneste

Placenta are, in mod normal, 4 stadii de dezvoltare. Stadiul 0 tine pana in saptamana 30 a sarcinii, dupa care, in stadiile urmatoare, incepe sa isi piarda din capacitatile sale. Cand ajunge in stadiul trei deja nu mai poate sa isi indeplineasca functiile si organismul se pregateste de nastere. Stadiile doi si trei de imbatranire a placentei apar de obicei in ultimele saptamani ale sarcinii, aceasta fiind evolutia normala a placentei.

Prin imbatranire, placenta incepe sa devina mult mai densa si se observa, la ultrasunete, ca pe suprafata ei apar depozite de calciu. Este posibil ca medicul sa recomande o ecografie Doppler pentru a vedea mai exact starea vaselor placentei si ritmul cardiac fetal, ceea ce indica in ce masura bebelusul primeste nutrienti si oxigen.

 

Ce se intampla daca placenta imbatraneste prematur

Intrucat prin placenta este hranit bebelusul, imbatranirea prematura face sa nu ajunga la el nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta. Din aceasta cauza, rezultatul direct al unei placente imbatranite este faptul ca bebelusul nu mai ia in greutate asa cum ar trebui. In cel mai bun caz, el se va naste cu o greutate mai mica la nastere.

Exista insa si posibilitatea ca impactul negativ sa fie mai periculos: bebelusul sa nu mai primeasca suficient oxigen si sa se sufoce sau sa se dezvolte cu probleme de sanatate. In acest caz, in functie de varsta fatului, se provoaca nasterea prematura, pentru a scoate bebelusul dintr-un mediu care a devenit nociv pentru el.

 

Daca medicul ti-a dat diagnosticul de placenta imbatranita

Ce se intampla dupa un diagnostic de placenta imbatranita depinde foarte mult de ce varsta are sarcina si care este stadiul de imbatranire a placentei. In multe cazuri este posibil sa nu ti se recomande nimic altceva decat repaos la pat, o alimentatie cat mai echilibrata si controale medicale mai dese pentru a se urmari indeaproape evolutia bebelusului si a placentei.

Daca placenta imbatraneste prematur inca din prima parte a sarcinii se urmareste ca sarcina sa fie mentinuta macar pana la saptamana 26, cand bebelusul incepe sa aiba sanse de supravietuire in afara uterului. Din pacate nu exista medicamente care sa poata rezolva aceasta problema. 

In general, daca apar semne de imbatranire ale placentei dupa saptamana 32 de sarcina, se considera ca acesta nu este un risc foarte mare.

 

Din ce cauza apare fenomenul de imbatranire prematura a placentei

Nu se cunoaste cauza exacta care provoaca acest fenomen. Se considera ca un impact l-ar putea avea varsta mamei - prea tanara sau prea in varsta, hipertensiunea arteriala, diabetul sau fumatul.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!