Sari la conținut

Ai dreptul să te internezi alături de copilul tău la terapie intensivă

Cu siguranță ai auzit de poveștile terifiante despre copiii internați fără părinți, unii dintre ei ținuți în condiții inumane, legați de pat. Povești triste, dar adevărate care se întâmplă în multe spitale de pediatrie din toată țara. Poate ai și trecut prin așa ceva cu prichindelul tău. Însă trebuie să știi că este ilegal să ți se refuze internarea alături de minor.

Atunci când copilul său este bolnav, grav bolnav, o mamă se poate transforma într-un animal feroce, dispus să meargă până în pânzele albe pentru copilul său. Este firesc. În același timp, se poate transforma și în cea mai docilă persoană care nu-și mai pune problema dacă i se respectă sau nu drepturile, doar pentru ca puiului ei să-i fie bine. Este dispusă să accepte orice, mai ales atunci când vorbim despre sistemul sanitar din România.
Poate ai citit despre poveștile terifiante prin care trec copiii internați fără părinți, unii dintre ei ținuți în condiții inumane, legați de pat. Povești semnalate și de printesaurbana.ro.

Poate ai trecut și tu prin așa ceva... În același timp, au apărut și multe voci de mămici care le-au criticat dur pe cele care au acceptat să-și interneze copiii fără ele. Sunt situații în care, poate, acele mame care au făcut-o nu au avut încotro. Nu e cazul să judecăm, însă este cazul să acționăm. Cum?

În cazul în care ajungi la camera de gardă cu cel mic în stare gravă, ți se recomandă internarea, dar ți se refuză prezența, spune-le celor de acolo că ai dreptul legal de a rămâne în spital cu copilul tău, drept reglementat de Ordinul 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în unităţile sanitare publice.

În art. 5 al acestui Ordin sunt prevăzute următoarele:

“(1) În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre parinti, dacă se solicită acest lucru.
(2) În cazul copiilor pana la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.
(3) În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.”

Dacă ți se refuză internarea, informează cadrele medicale că vei face reclamație la poliție și plângere penală cu acuzația de rele tratamente aplicate copiilor (art. 197 Cod Penal, încălcarea lui se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani) și acuzația de încălcare a Ordinului 1284/2012.
De asemenea, se pot depune plângeri și la Ministerul Sănătății, aici.

Ce spune un avocat? "Din păcate, practica ne-a demonstrat că există nepermis de multe situații în care părinților li se interzice dreptul de a sta împreună cu copilul pe perioada internării acestuia în spitalele publice. O astfel de faptă reprezintă contravenție iar persoanele vinovate de încălcarea prevederilor Ordinului 1284/2012 expunându-se riscului de a fi sancționați de către personalul împuternicit din cadrul structurilor de control în domeniul sănătății publice ale Ministerului Sănătății şi ale direcțiilor de sănătate publică. Mai mult de cât atât, salariatul unității spitalicești care interzice părintelui sau aparținătorului dreptul de a sta pe întreaga perioadă a internării cu copilul, în conformitate cu prevederile Ordinului 1284/2012 poate fi sancționat disciplinar dacă se aduce la cunoștința reprezentanților unității o astfel de faptă", explică avocatul Răzvan Vasiliu


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!