Sari la conținut

5 motive întemeiate pentru a amâna prima băiță a nou-născutului

La naștere, auzi acel plânset mult așteptat, iar bebelușul îți este așezat în brațe. Nimic nu se compară cu acest sentiment. Bebelușul este acoperit cu vernix, care îl face să fie alunecos.

► Citește și: 7 lucruri despre vernixul bebelușului pe care nu le știai

Iată 5 motive pentru a întârzia prima băiță a nou-născutului:

Stabilizarea temperaturii

Puiul tău tocmai și-a făcut marea intrare în lume. Este luminos, puternic, dar pielea îi este rece. Până acum, ți-ai păstrat bebelușul cald în pântece. După naștere, nou-născuții rămân, de obicei, aproape de mama lor și își mențin temperatura mai bine atunci când sunt strânși în brațe de mamă, pe piele. Temperatura corpului unei mame va ajuta la menținerea bebelușului cald.

► Citește și: Venirea bebelușului de la maternitate, acasă – cum te descurci în primele 24 de ore, după ce ajungi cu nou-născutul acasă

În timp ce te afli în sala de nașteri, bebelușul tău se va bucura probabil de prima lui sesiune de asistență medicală. La scurt timp după aceea, veți fi transportați împreună la unitatea postpartum. Aici au loc o mulțime de sarcini. Evaluări, mese și test după test. Una dintre acestea este opțiunea ca bebelușului să i se facă prima băiță.

Iată adevărul: bebelușii nu trebuie să fie complet curați, ci doar să fie calzi. Când unui bebeluș îi scade temperatura corporală (așa cum se întâmplă adesea atunci când i se face baie), el trece prin stres fiziologic. Corpul lui începe să intre în modul de supraviețuire și declanșează un lanț de evenimente care pot provoca alte probleme fiziologice. Pentru a evita toate acestea, ține copilul aproape, pentru a rămâne cald.

Scade procesul de respirație

Primele băițe îi înfurie pe nou-născuți. La fel ai face și tu și tu dacă cineva ți-ar expune părțile intime, te-ar uda, după ce ai petrecut 9 luni într-un loc cald și confortabil. În plus, bebelușii folosesc oxigen și energie pentru a genera căldură și pentru a rămâne calzi, conform Spitalului de Copii din Philadelphia. Bebelușii cu temperatura corporală scăzută pot ajunge să aibă probleme cu respirația. Amânând prima băiță a nou-născutului, îl va ajuta pe bebeluș să rămână calm și îi poate reduce necesarul de oxigen.

► Citește și: Mirosul de nou-născut creează dependență. O spun chiar studiile

Ajută la susținerea zahărului în sânge

Baia nou-născuților are ca rezultat adesea plânset peste plânset. În principal, acest lucru se întâmplă din cauză că băița nou-născutului nu înseamnă scufundarea lui într-o baie caldă și reconfortantă, cu rățuște și multe baloane de săpun. O chiuvetă de spital nu este o zi la spa, iar prosoapele cu care este șters nu sunt cele mai moi și mai pufoase prosoape din lume.

Copiii care țipă și plâng în timpul băiței, ard calorii și consumă glucoza pe care o economisiseră. Prin urmare, nou-născuții care țipă pot deveni copii epuizați, hipoglicemici (cu zahăr scăzut din sânge). Un copil epuizat nu are energia de a mânca, ceea ce potențează hipoglicemia, împreună cu alte complicații, cum ar fi dificultatea de a alăpta.

► Citește și: Magia primei întâlniri dintre tați și puii lor, în imagini emoționante – Galerie foto

Ajută la alăptare

Hrana, fie la sân, fie la biberon, este o muncă grea pentru nou-născuți. Ei suflă prin depozitele lor de energie și folosesc glucoza pe care o stocau în timp ce erau în uter.

Dacă intenționezi să-ți alăptezi bebelușul, trebuie să ai în vedere că nou-născutul cald și bine odihnit va fi îngrijit mult mai bine. A avea un bebeluș capabil să se hrănescă eficient la sân stimulează hormonii materni care pot ajuta la recuperarea mamei și la producerea laptelui matern. În plus, un bebeluș care se hrănește bine la sân va ajuta la golirea completă a sânului și va stimula sânul să producă lapte, rezultând o creștere a succesului alăptării.

Creează legătura mamă-bebeluș

Amânând prima băiță a nou-născutului, părinții pot petrece mai mult timp cu copilul. Probabil că ești epuizată de la nașterea bebelușului și este posibil să nu ai energia și/sau controlul durerii pentru a-ți scălda bebelușul. În loc să-i dai copilul asistentei pentru a fi curățat, stați amândoi, împreună, pentru a crea acea legătură minunată dintre mamă și bebeluș.

► Citește și: 5 lucruri importante despre îngrijirea unui nou născut

Scăldatul nou-născuților la scurt timp după naștere crește riscul de scădere a temperaturii corpului, a zahărului din sânge și a creșterii activității de respirație. Aceste complicații pot duce la trimiterea bebelușului la unitatea de terapie intensivă neonatală pentru intervenție și/sau observare. Aceasta înseamnă că ai putea fi separată de bebeluș.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!