Sari la conținut

În atenția mamelor începătoare! 6 lucruri despre alăptare

Chiar dacă scoţi din calcul faptul că ai putea avea probleme de alăptare, cum ar fi faptul că bebeluşul nu ştie / nu vrea să sugă şi trebuie să te mulgi ca să îi dai lapte matern, alăptarea tot nu este simplă.

Uite câteva lucruri pe care trebuie să le ştii la început, ca să nu te ia prin surprindere.

Dacă alăptezi nu înseamnă că slăbeşti

Ştiu că ai auzit des acest lucru, însă nu este adevărat. Desigur că se consuma calorii prin alăptat, dar şi foamea ta este imensă. Şi eşti destul de lipită de copil, aşa că probabil că nu vei face cine ştie ce exerciţii. 

Alăptarea vine la pachet cu destulă mizerie

Cât timp am alăptat nu a existat zi în care să nu fi pătat hainele de pe mine cu lapte. Atunci când copilul suge dintr-un san celălalt are şi el scurgeri de lapte. Se poate întâmpla şi ca sânii să producă lapte între alăptări. Este des întâlnit că bebeluşul să dea lapte pe tine.

Alăptarea îţi poate lua tot timpul

Se spune că bebelușii ar mânca la 2-3 ore, dar adevărul este că se poate întâmpla mult mai des. Şi asta nu ţine de tine. O să trăieşti zile în care vei avea impresia că ai stat toată ziua cu bebeluşul numai la sân. 

Alăptarea te va izola

Suntem deschişi la minte, acceptăm ca nu este nimic ruşinos sau sexual în alăptare. Dar chiar şi aşa alăptarea te va izola. Pentru că nu vei pleca nicăieri fără să-l iei pe bebeluş cu tine. Şi bebeluşii au nevoie de condiţii destul de stricte ca să se simtă bine. 

Alăptarea doare

Este normal să simţi uneori o mică durere. Important este să nu fie prea mare şi, mai ales, să nu apară răni, infecţii. Mai multe despre durere în timpul alăptării găsiţi aici.

Alăptarea înseamnă restricţii alimentare

Şi în timp ce alăptezi trebuie să fii atentă la ceea ce mănânci, să fie cât mai sănătos şi nutrient. Fără cafea. Fără alcool. Şi poate că în cele 9 luni de zile de abia aşteptai să scapi de această autocenzură. 

Desigur, nu vreau să spun că nu ar trebui să alăptezi din cauza asta. Totul pare minor pe lângă faptul că bebeluşul este fericit şi creşte bine. Şi, în plus, alăptarea îţi dă şi ţie, ca mama, unele dintre cele mai liniştite şi fericite momente. Adesea te vei simţi ulterior regretând sentimentul extraordinar de stăpân al lumii pe care ţi-l dădea alăptarea.

Dar la fel de normal este ca la un moment dat să simţi că nu mai suporţi să alăptezi şi să visezi la momentul în care îţi vei lua iar corpul în stăpânire. Asta nu te face o mamă rea. La fel cum nu trebuie să presupunem nici despre femeile care nu alăptează deloc că sunt mame rele. Pentru că nu ştim care sunt condiţiile exacte cărora ele trebuie să le facă faţă.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro