Sari la conținut

Apucarea obiectelor

Atunci cand va putea sa tina in mana diferite lucruri, ii va fi mult mai usor sa se joace. Avand posibilitatea de a prinde cu mana obiectele este primul pas spre momentul in care se va putea hrani, apoi va scrie, va desena si in final va putea avea singur grija de el.  

Cand se dezvolta aceasta functie?

Nou nascutul are abilitatea naturala de a prinde obiectele, numai ca ii va lua aproape un an pana cand isi va coordona miscarile pentru a putea tine cu mana diferite  lucruri.

De la trei luni va incepe sa foloseasca aceasta abilitate pentru a tine  cu mainile obiecte pe care le va studia si va face progrese din ce in ce mai mari pe masura ce trece timpul.
 

Cum se dezvolta ?

Nou-nascut - 2 luni

Bebelusii se nasc cu acest reflex, atinge-i palma si vei vedea cum isi va strange degetele in jurul degetului tau. Aceste miscari sunt instinctive si involuntare in primele opt saptamani. In aceasta perioada, bebelusul isi va tine mana inchisa in pumn, dar, in curand, va incepe sa isi inchida si sa isi deschida palmele pentru a le examina. E posibil sa poata prinde un obiect moale, cum ar fi un ursulet de plus.

3 luni  

Inca nu va putea sa apuce orice obiect vrea, dar continua sa incerce. Coordonarea mana-privire se va dezvolta pe masura ce va incerca sa apuce obiectele pe care le vede.

 
4-8 luni

La patru luni bebelusul va putea sa tina cu mana obiecte mari cum ar fi cuburile. Nu va putea sa prinda obiecte foarte mici ca alunele sau boabele de fasole, pana cand va avea mai multa dexteritate in folosirea degetelor. Cu putin inainte sa ii iasa primul dinte, bebelusul va lua in mana obiecte pe care apoi le va baga in gura. Daca ai inceput sa ii dai hrana solida va incerca sa tina lingurita cu care il hranesti desi ii va fi destul de greu la inceput.

 
9-12 luni

Cu putin efort, bebelusul va putea sa tina obiectele cu mana si vei observa si preferinta pentru mana stanga sau mana dreapta, dar nu va fi evident daca e dreptaci sau stangaci pana cand implineste 2-3 ani.

Pe masura ce cresc, multor bebelusi le va face mare placere sa arunce cu jucariile. Cand va implini un an va fi fascinat de cuburi si mingii, la doi ani i se va dezvolta simtul artistic si ii va face mare placere sa deseneze cu creioane colorate iar la trei ani ai putea chiar sa-l inveti sa-si scrie numele.

Rolul tau este de a-i stimula acest reflex nativ, asezand jucarii sau tot felul de obiecte viu colorate la o anumita distanta de el si incurajandu-l  sa ajunga la ele si sa le prinda cu mana. Da-i obiecte pe care sa le poata apuca usor, cum ar fi inelele din plastic. Ai grija sa nu fie obiecte prea mici cu care s-ar putea ineca.

 

Cand trebuie sa iti faci griji?  

Daca bebelusul nu pare sa fie interesat de nici o jucarie pe care o asezi in fata lui pana la varsta de 2 luni si nici nu incearca sa apuce sau sa ia de jos nici un obiect pana cand implineste 9 luni trebuie sa te adresezi medicului, pentru ca ar putea exista o problema.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!