Sari la conținut

Bebelușul în al patrulea trimestru de sarcină

Sarcina este împărțită în trei etape separate: primul trimestru, al doilea și al treilea trimestru. Imediat după aceea va avea loc nașterea bebelușului, etapa plină de emoții, oboseală și chiar durere.
Deși majoritatea oamenilor consideră că sarcina are trei trimestre, am descoperit că există un alt trimestru de care majoritatea oamenilor nu știu – al patrulea trimestru.

Care este exact al patrulea trimestru?

Al patrulea trimestru este perioada de 3 luni imediat după naștere.
Bebelușul a petrecut 9 luni în căsuta confortabilă a burticii tale și acum este un mic pui într-o lume așa mare.
Așa că, ne concentrăm pe ideea de a-ți ajuta copilul să se acomodeze în primele trei luni de viață.

►Citește și: Dacă am avea urechi pentru nou-născutul nostru...

Copilul și trimestrul al patrulea

Pentru a-ți ajuta copilul să se adapteze mai ușor în acest nou mediu, poți recrea sentimentul casuței lui anterioare. Cum poți face acest lucru?

Prin contactul piele pe piele. Imediat după naștere, mămicile fac acest contact cu bebelușul lor care îl ajută la calmarea copilului cu căldura mamei și îl familiarizează cu mirosul pielii și cu sunetul vocii mămicii.

În perioada celui de-al patrulea trimestru, bebelușul își exprimă sentimentele cu privire la această schimbare majoră prin trei moduri: plângând, dormind și mâncând.

►Citește și: 18 mesaje de la bebe, care te vor ajuta că îl înțelegi mai bine

Plânsul se intensifică în jurul vârstei de cinci săptămâni până la șase săptămâni și, de obicei, scade în jurul a trei luni. Reține că plânsul este singura formă de comunicare a copilului. Trebuie să ai în vedere că în această perioadă nou-născutul va plânge mult.

Somnul bebelușului nu va avea un program fix pentru că el nu face diferența între zi și noapte. În prima săptămână, de obicei, bebelușii dorm 16-18 ore pe zi și, odată cu înaintarea în vârstă, ei vor reduce timpul necesar pentru a dormi.

Nou-născuții sunt hrăniți o dată la două-trei ore, deoarece stomacul lor este mic și digeră rapid. De-a lungul timpului, bebelușul tău va cere lăptic mai rar, deoarece stomacul lui va crește și va putea mânca mai mult.

Simțurile bebelușului se dezvoltă încă din pântec, dar în perioada celui de-al patrulea trimestru, simțurile lui încep să se accentueze.

►Citește și: Câteva lucruri pe care trebuie să le știi, despre primul an cu nou-născutul

Văzul copilului la naștere este încețoșat. Pe măsură ce crește, bebelușul își va deschide încet ochii și va începe să recunoască formele până când va reuși să vadă clar totul. În timp, micuții vor privi tot mai mult în jur și se vor concentra pe diferite lucruri pe care sunt capabili să le recunoască.

Mirosul. De cele mai multe ori ni se spune să facem contact piele pe piele cu bebelușul în al patrulea trimestru pentru ca cel mic să se obisnuiască cu mirosul nostru. Acest lucru este cu atât mai necesar dacă alăptezi copilul. Când este timpul pentru alăptat, chiar dacă bebelușul nu vede pe deplin, el este capabil să recunoască mirosul mamei și să caute sânul pentru a se hrăni.

Auzul. Bebelușul este capabil să audă în timpul sarcinii și se familiarizează cât de cât cu sunetul vocii mamei. După naștere, copilul este introdus într-o lume plină de sunete. Deși nu trebuie să-ți ții bebelușul într-o cameră unde este complet liniște, trebuie să ții cont de cât de mult zgomot este în jur pentru a-i oferi puiului confort.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!