Sari la conținut

Bebelusul la 8 luni

Ritmul de dezvoltare al copilului in primul an de viata este cel mai intens de pe parcursul intregii vieti si nu are egal cu nici una din alte transformari suferite de organism, de aici inainte.

Luna a opta de viata a puiului de om este la fel de spectaculoasa ca si precedentele si cu nimic mai prejos decat cele care urmeaza.

 

Dezvoltarea bebelusului de 8 luni

Caracteristica acestei luni este curiozitatea si o ambitie incredibila de a cuceri lumea. Copilul este dornic sa se ridice in picioare si sa mearga, iar toate eforturile sale se vor indrepta catre acest deziderat. Din momentul in care a reusit sa se coordoneze singur si sa stea in fund, fara sa fie sustinut, micutul a inteles ca poate sa mearga si vrea din tot sufletul sa faca acest lucru. Nu poate inca, dar exista bebelusi care reusesc sa paseasca in jurul varstei de noua luni, daca sunt sustinuti.

Realizarile posibile ale lunii a opta de viata, pe care cel mic trebuie sa le atinga, sunt legate de mobilitatea mainilor. Copiii reusesc sa multe o jucarie dintr-o mana in alta, resusesc sa-si foloseasca mainile pentru apuca aproape orice obiect, iar pentru aceasta nu mai folosesc toata mana, ci degetele. Este un mare pas inainte! Pe scoarta cerebrala exista o legatura directa intre  motricitatea mainii si cea a limbii. Dezvoltarea abilitatilor de a folosi mana, degetele, finetea miscarilor sunt un antrenament pentru descoperirea limbajului si pentru antrenarea limbii. Aceasta este explicatia pentru care uneori copiii (si nu doar ei!), atunci cand sunt foarte concentrati intr-o activitate manuala, scot limba. Stimuleaza-l sa-si foloseasca mainile. Il ajuti sa vorbeasca!

Ramane obiceiul de a arunca obiecte, de a le duce la gura, la care se adauga cel al rasucirii lor, pentru a putea fi mai bine privite. Acesta este un alt semn al dezvoltarii. Rasucirea unui obiect pentru a  putea fi privit si pe partea cealalta este dovada evolutiei cerebrale normale. Cum va puteti juca impreuna cu bebelusul pentru o mai buna dezvoltare puteti citi aici.

 

Siguranta bebelusului de 8 luni

Cresterea mobilitatii copilului este un motiv pentru grija in plus in ceea ce priveste accidentele. Copilul poate sa cada (din patul lui, de pe scaun), iar riscul accidentelor creste. Prevenirea si capacitatea mamei de anticipa potentialele pericole este cea mai buna cale de a preveni. Daca dintr-un motiv oarecare il lasi singur in camera lui, chiar si cateva minute, evalueaza pericolele. Un nasture uitat pe covor, o punga de plastic, un obiect greu care poate fi tras, un obiect taios pot fi pericole imense pentru copilul tau.

Fii atenta pentru ca din moment in moment poate incerca sa se ridice singur in picioare tinandu-se de mobila. Dar, cum nu are siguranta in picioare, va cadea rapid, existand riscul de a se lovi. De acum incolo cazaturile vor face parte din viata sa zilnica. Pe unele vei reusi sa le impiedici, pe altele nu.

 

Personalitatea bebelusului la 8 luni

La aceasta varsta apar primele preferinte. Se manifesta si in ceea ce priveste mancarea dar si cu privire la jucarii. Copilul incepe sa-si recunoasca nevoile. Intelege „mi-e foame/nu mi-e foame”, „mi-e somn/ nu mi-e somn”. Este momentul ca parintii, si mamele in special, sa inteleaga aceste noi abilitati ale copilului si sa le respecte, mai ales ca aceasta luna presupune si o schimbare a programului, prin reducerea orelor de somn. Nu-l obliga pe cel mic sa faca ceea ce nu-si doreste, pentru ca vei face din el un mare incapatanat. Lasa-l sa-si organizeze singur (evident, doar intr-o oarecare masura), programul.

 

Alimentatia bebelusului de 8 luni

Pe parcursul acestei luni diversificarea continua, dar laptele ramane principalul aliment. Dieta copilului la aceasta varsta trebuie sa fie foarte lejera, dar bogata in nutrienti, vitamine si minerale. Copilul are patru-cinci mese pe zi, iar cei care sunt in continuare alaptati  „beneficiaza” si de o masa noaptea. La aceasta varsta fiecare masa trebuie sa aiba o portie de lapte.

Ii poti pune in fata alimente, el va reusi sa le apuce cu degetele si sa le duca la gura. Nu stie insa sa mestece, asa ca ai grija sa nu fie lucruri cu care se poate ineca. 

Copilul creste in greutate cu circa 500-600 de grame in aceasta luna. Greutatea ideala la aceasta varsta este in jurul a 7,5 -8,5 kilograme.

 

 

Cum se joaca un bebelus de 8 luni

 

La 8 luni joaca folosind mainile este principala atractie. De cand a descoperit ce poate face cu obiectele bebelusul nu se mai satura sa le invarta, sa le arunce, sa le apuce, sa mearga spre ele si tot asa. Poti lua mese de activitati, care il vor tine ocupat pentru multa vreme. 

Te poti juca cu bebelusul aratandu-i obiecte si spunandu-le pe nume, poti ascunde obiecte si sa-i ceri sa le gaseasca, poti sa-i explici cum obiectele mai mici intra in cele mai mari. In continuare actiunile sale vor fi foarte repetitive, asa ca sa nu te miri daca iti va cere sa faci acelasi lucru din nou si din nou. Mai multe idei aici.

Bebelusii la 8 luni inteleg foarte multe lucruri, doar ca nu le pot exprima. Daca vrei sa poti 'discuta' mai repede cu el il poti invata limbajul semnelor.

 

 

Citeste si

Bebelusul la 7 luni

Bebelusul la 9 luni

 

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!