Sari la conținut

Bebelușul nu doarme. Ce este de făcut?

Lipsa somnului bebelușului este o problemă cu care se confruntă mulți dintre părinți. Când bebelușul nu doarme, nici părinții nu dorm, iar privarea de somn și oboseala cronică pe o perioadă lungă de timp duc la riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni grave.

De ce nu doarme bebelușul?

Bebelușul este prea entuziasmat ca să doarmă

Indiferent dacă vrea să se joace, să se uite la desene sau pur și simplu să stea în cadă să stropească cu apă, micuțul tău dorește să-și petreacă serile făcând activități, și nu dormind. El crede că dacă va merge la somn echivalează cu pierderea distracției, așa că îi va fi destul de greu să adoarmă rapid și există posibilitatea să se trezească des în timpul nopții.

► Citește și: La ce oră își culcă Adela Popescu bebelușul: “Adoarme lin și ușor”

Ce este de făcut?

Schimbă-i rutina de somn. Renunță la activități care implică prea multă energie și înlocuiește-le cu un masaj, cântece de leagăn sau povești. Nu lăsa bebelușul să stea în fața televizorului înainte de a adormi pentru că îi îngreunezi procesul de adormire.

Bebelușul este sensibil la mediul în care se află

Unii bebeluși pot fi sensibili la sunetul telefonului, la senzația de disconfort pe care i-o oferă o etichetă de pe haine sau chiar la digerarea alimentelor. Micuții pot ignora aceste senzații în timpul zilei, dar în timpul nopții ele pot deveni un motiv real de disconfort.

Ce este de făcut?

Creează-i bebelușului un mediu cât mai liniștitor. Elimină etichetele de la pijamale, folosește cearșafuri moi și îndepărtează orice sursă de lumină puternică din camera micuțului. De asemenea, asigură-te că temperatura din cameră este una potrivită.

► Citește și: Cum să adormi bebelușul încet, dar sigur

Bebelușul obișnuiește să ceară o gustare în timpul nopții

Acesta este motivul principal pentru care bebelușii au probleme în a adormi, spune Cahryn Tobin, autoarea cărții The Lull-A-Baby Sleep Plan. Când îți hrănești copilul înainte de a-l așeza în pat, acesta va asocia alăptarea cu somnul, mai ales dacă îl lași să adoarmă la sân. Nu este o problemă dacă faci acest lucru seara la ora 19:00, însă problema apare dacă el se trezește în miezul nopții pentru a fi hrănit din nou.

Ce este de făcut?

Nu trebuie să renunți la alăptare înainte de culcare, ci trebuie doar să alăptezi bebelușul mai devreme de ora de somn. Este de preferat să nu hrănești copilul în dormitor, pentru că, în acest fel, va învăța că dormitorul este camera pentru dormit.

► Citește și: Ce simte o mamă care are un bebeluș care nu vrea să doarmă

Bebelușul refuză să doarmă la prânz

Dacă bebelușul refuză să doarmă în timpul zilei îi va fi greu să adoarmă seara și se va trezi mai des în timpul nopții.

Ce este de făcut?

Pentru bebelușii mai mici de un an este, de obicei, o problemă de sincronizare. Trebuie să fii atentă la semnele pe care le oferă micuțul tău. Va căsca, va pune mâinile la ochi și va deveni somnoros. Nu rata momentul și încearcă să-l adormi imediat.

► Citește și: Cinci paşi simpli pentru a-i crea o rutină de somn bebeluşului

Bebelușul nu doarme fără tine

Indiferent dacă îl legeni sau îl ții în brațe, copilul poate deveni dependent de tine și nu va reuși să adoarmă dacă nu ești lângă el.

Ce este de făcut?

Petrece timp cu el înainte de somn, citește-i povești sau cântă-i cântecelul preferat. Când va reuși să adoarmă, poți merge în camera ta.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!