Un lucru este sigur: bebelusul vede inca de la nastere. Dar nu are vederea la fel de dezvoltata ca noi. A lui evolueaza pana la varsta de 6 ani aproximativ.
Ati remarcat deja, inca de la prima ecografie se disting ochii, ce sunt unul dintre primele organe ce se formeaza la fat. Prin diferite teste, medicii au remarcat ca fatul raspunde stimularii luminoase, lumina difuzata ce patrunde prin toate straturile din pantecele mamei.
Inca de la nastere, nou-nascutul percepe mediul inconjurator, dar intr-o maniera foarte vaga. Lucrurile pe care le vede nu au contururi, dar parintii apar intr-o imagine vaporoasa mai artistica. Trebuie sa fiti atenti la lumina puternica, deoarece micutii nu au inca toti pigmentii formati pentru a le proteja ochii. Dar aceasta privire vaporoasa evolueaza rapid: incepand cu a treia zi, bebelusul poate fixa parintii si persoanele care se apleaca deasupra lor. Din a sasea saptamana isi recunoaste parintii. In realitate, relieful, formele si culorile vor aparea progresiv.
La doua luni: bebelusul vede culorile clare si campul sau vizual este limitat la 60cm distanta si 60cm largime.
La trei luni: copilul recunoaste obiectele care ii sunt familiare (biberon, suzeta). Percepe mai bine culorile puternice si vii (rosu, galben, verde, albastru). De aici importanta de a folosi culori vii in camera sa.
La patru luni: campul sau vizual s-a largit si poate urmari miscarile. Incepe sa prinda obiecte. Pentru culori, precizia este mai buna si incepe sa distinga nuante.
La sase luni: bebelusul vede in relief si totul ii pare nou.
La noua luni: progresul este enorm. Totul se clarifica si devine mai precis, culorile, detaliile, reliefurile, contururile.
La un an: copilul percepe acum inaltimea si profunzimea mediului sau inconjurator. A inceput sa mearga si asta schimba tot!
La doi ani: bebelusul vede de departe si distinge perfect obiectele. Nu mai confunda culorile.
La cinci ani: vederea este perfect matura. Copilul poseda acum toate facilitatile vizuale pentru a-si coordona miscarile si incepe sa invete sa citeasca.
Simptome de supravegheat la bebelus:
- isi freaca ochii ca si cum l-ar jena ceva;
- ochii ii ramin fixati si nu urmareste miscarile;
- pare sa evite lumina;
- isi tine capul anormal inclinat;
- priveste crucis;
- clipeste nervos din ochi.
Ce vede bebelusul

Articole relationate
Discounturi de până la 70% şi experienţe unice la Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii şi viitoare mămici. Intrarea şi parcarea sunt gratuite!
Cele mai noi modele de cărucioare, super oferte la pachete de naştere şi recoltare celule stem, discounturi de până la 70% la peste 300 de branduri pentru copii şi...
Copiii mai mici de 6 ani pot avea probleme cardiace din cauza obezității, spune un nou studiu
Copiii de până la șase ani se pot confrunta cu probleme cardiace din cauza obezității. La fel ca și adulții, copiii supraponderali sunt expuși riscului de a...
5 trucuri eficiente pentru a disciplina copilul de un an
Copiii de un an sunt prea mici pentru a-și auto-regla emoțiile sau pentru a se exprima corespunzător. Ei înțeleg ideea de regulă, însă, au tendința de a acționa...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu