Sari la conținut

Ce vede bebelusul

Un lucru este sigur: bebelusul vede inca de la nastere. Dar nu are vederea la fel de dezvoltata ca noi. A lui evolueaza pana la varsta de 6 ani aproximativ.

Ati remarcat deja, inca de la prima ecografie se disting ochii, ce sunt unul dintre primele organe ce se formeaza la fat. Prin diferite teste, medicii au remarcat ca fatul raspunde stimularii luminoase, lumina difuzata ce patrunde prin toate straturile din pantecele mamei.

Inca de la nastere, nou-nascutul percepe mediul inconjurator, dar intr-o maniera foarte vaga. Lucrurile pe care le vede nu au contururi, dar parintii apar intr-o imagine vaporoasa mai artistica. Trebuie sa fiti atenti la lumina puternica, deoarece micutii nu au inca toti pigmentii formati pentru a le proteja ochii. Dar aceasta privire vaporoasa evolueaza rapid: incepand cu a treia zi, bebelusul poate fixa parintii si persoanele care se apleaca deasupra lor. Din a sasea saptamana isi recunoaste parintii. In realitate, relieful, formele si culorile vor aparea progresiv.

La doua luni: bebelusul vede culorile clare si campul sau vizual este limitat la 60cm distanta si 60cm largime.

La trei luni: copilul recunoaste obiectele care ii sunt familiare (biberon, suzeta). Percepe mai bine culorile puternice si vii (rosu, galben, verde, albastru). De aici importanta de a folosi culori vii in camera sa.

La patru luni: campul sau vizual s-a largit si poate urmari miscarile. Incepe sa prinda obiecte. Pentru culori, precizia este mai buna si incepe sa distinga nuante.

La sase luni: bebelusul vede in relief si totul ii pare nou.

La noua luni: progresul este enorm. Totul se clarifica si devine mai precis, culorile, detaliile, reliefurile, contururile.

La un an: copilul percepe acum inaltimea si profunzimea mediului sau inconjurator. A inceput sa mearga si asta schimba tot!

La doi ani: bebelusul vede de departe si distinge perfect obiectele. Nu mai confunda culorile.

La cinci ani: vederea este  perfect matura. Copilul poseda acum toate facilitatile vizuale pentru a-si coordona miscarile si incepe sa invete sa citeasca.

 

Simptome de supravegheat la bebelus:

-         isi freaca ochii ca si cum l-ar jena ceva;

-         ochii ii ramin fixati si nu urmareste miscarile;

-         pare sa evite lumina;

-         isi tine capul anormal inclinat;

-         priveste crucis;

-         clipeste nervos din ochi.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!


  adevarul.ro