Sari la conținut

Cele mai bune activități senzoriale pentru bebeluși: explorarea lumii prin simțuri

Activitățile senzoriale pentru bebeluși sunt esențiale pentru dezvoltarea lor cognitivă, emoțională și fizică. Explorând lumea din jurul lor, bebelușul își dezvoltă abilitățile motorii și îmbunătățește capacitatea de a înțelege și de a procesa informațiile senzoriale.

Iată câteva activități senzoriale potrivite pentru bebeluși, împărțite pe categorii de simțuri:

Simțul tactil
1.    Cutia cu texturi: Umpleți o cutie cu diferite materiale (mătase, catifea, hârtie creponată, burete) și lăsați bebelușul să exploreze texturile.
2.    Jucării din materiale diferite: Oferiți jucării din lemn, plastic, material textil sau cauciuc pentru a stimula simțul tactil.
3.    Pungi senzoriale: Umpleți pungi de plastic sigilate cu gel și diverse obiecte mici (mărgele, paiete) pentru ca bebelușul să le apese și să le manipuleze.

Simțul auditiv
1.    Instrumente muzicale simple: Agitați maracas, bateți la tobe mici sau folosiți clopoței pentru a introduce bebelușul în lumea sunetelor.
2.    Cutii muzicale: Lăsați bebelușul să exploreze cutii care fac zgomot atunci când sunt scuturate.
3.    Ascultarea muzicii: Redați muzică liniștitoare sau melodii pentru copii și observați reacțiile bebelușului la diferite ritmuri și tonalități.

Simțul vizual
1.    Cărți cu imagini: Folosiți cărți pentru bebeluși cu imagini mari și colorate pentru a stimula simțul vizual.
2.    Mobilă colorată: Agățați mobile colorate deasupra pătuțului sau locului de joacă al bebelușului pentru a-i capta atenția.
3.    Lămpi senzoriale: Folosiți lămpi care schimbă culorile sau proiecții luminoase pentru a crea un spectacol vizual.

Citește și 5 activități senzoriale pentru bebelușul de 12 luni

Simțul olfactiv
1.    Explorarea mirosurilor: Prezentați bebelușului mirosuri blânde și plăcute, cum ar fi lavanda, vanilia sau citricele. Folosiți obiecte sau pânze parfumate.
2.    Baloane de săpun parfumate: Faceți baloane de săpun folosind apă cu săpun parfumat pentru a adăuga un element olfactiv în joc.

Simțul gustativ
1.    Gustarea fructelor și legumelor: Oferiți bebelușului bucățele mici de fructe și legume pentru a explora diferite gusturi și texturi.
2.    Jucării de dentiție: Folosiți jucării de dentiție din silicon sau cauciuc care pot fi răcite, oferind o experiență senzorială plăcută pentru gingiile bebelușului.

Activități multi-senzoriale
1.    Baia senzorială: Adăugați jucării de baie, spumă și chiar câteva picături de uleiuri esențiale pentru a crea o experiență multi-senzorială în timpul băii.
2.    Explorarea naturii: Luați bebelușul în parc sau în grădină, unde poate atinge frunzele, poate asculta ciripitul păsărilor și poate mirosi florile.
3.    Pictura cu degetele: Folosiți culori non-toxice și lăsați bebelușul să picteze cu degetele, combinând simțul tactil cu cel vizual.

Sfaturi pentru părinți
•    Siguranța pe primul loc: Asigurați-vă că toate materialele folosite sunt sigure pentru bebeluși și supravegheați-i întotdeauna în timpul activităților senzoriale.
•    Observați și adaptați: Fiecare bebeluș este unic, așa că observați reacțiile lui la diferite stimulări și adaptați activitățile în funcție de preferințele și nevoile sale.
•    Îmbinați activitățile: Încercați să combinați diferite tipuri de stimulare senzorială pentru a oferi o experiență cât mai bogată și diversificată.

Activitățile senzoriale sunt o modalitate minunată de a stimula dezvoltarea bebelușului și de a întări legătura dintre părinte și copil. Explorarea lumii prin simțuri ajută la dezvoltarea creierului și la construirea unor baze solide pentru învățare și dezvoltare ulterioară.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!