Sari la conținut

Comportamentul bebelusilor in ceea ce priveste somnul

In ce masura somnul bebelusului e diferit de al adultului?

Mai mult ca sigur ca nu vrei sa dormi “ca un copilas”. Somnul bebelusilor , mai ales in primele luni, se desfasoara in reprize scurte, pentru ca ciclul de somn este mult mai scurt la bebelus decat la un adult.

Adultii petrec aproximativ sase ore de somn adanc si doua ore de somn superficial de-a lungul unei nopti. Cand suntem in perioada de somn superficial ne putem trezi de mai multe ori dar stim cum sa adormim la loc. Bebelusii au de doua ori mai multe cicluri de somn superficial decat adultii, au cicluri mai scurte de somn si majoritatea sunt de somn superficial.

►Citeste si 6 trucuri pentru somnul bun al copilului mic
 

Ce inseamana asta pentru voi?

De cele mai multe ori, somn interupt pentru toata lumea. Bebelusii se trezesc des si trebuie sa te trezesti si tu pentru a-i adormi din nou. Mai mult, aceasta activitate iti va lua destul de mult timp. Multi parinti s-au confruntat cu situatii in care si-au leganat bebelusii, au crezut ca dorm iar cand i-au asezat in patut micutii s-au trezit. Problema? Bebelusii erau intr-o faza de somn superficial atunci cand au fost asezati in pat.

In primele zile de viata, trebuie sa ai grija ca bebelusii sa doarma adanc inainte sa ii asezi in patut. Un semn al acestui tip de somn este relaxarea totala a membrelor.
 

Cat de mult dorm bebelusii?

Bebelusii dorm mult, dar de obicei nu atunci cand vrei tu. Majoritatea nou-nascutilor dorm intre16 si 18 ore pe zi dar, din nefericire in reprize de cate 2-3 ore chiar si noaptea.

Se trezesc pentru a fi hraniti si pentru putina socializare. De cele mai multe ori, in prima perioada a vietii, programul lor de somn nu are nici un sens. Pe masura ce un bebelus creste, programul de somn va deveni mai coerent.
 

In ce fel se vor schimba obiceiurile de somn odata cu varsta

Pana la trei luni, bebelusul va dormi probabil 15 ore pe zi, din care 9 ore noaptea si celelalte sase ore vor fi impartite in episoade de doua ore.

In jurul varstei de noua luni, perioadele de doua ore se vor reduce ca durata cu o jumatate de ora si va ajunge la o perioada de somn de-a lungul unei zile de 14 ore, iar pana implineste un an va ajunge sa doarma 13 ore.
 

La ce ar trebui sa te astepti noaptea:

In primele sase luni, bebelusul se va trezi de cateva ori pe noapte dar pana va implini un an se va trezi numai o data pe noapte. De asemenea,  pana la un an va renunta si la mesele din timpul noptii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!