Sari la conținut

Constipatia la sugar. Cauze si remedii

Constipatia la sugar este o problema care ii poate speria pe parinti. Daca in cazul copilului alaptat, constipatia este o problema care apare rar, in cazul copilului alimentat artificial constipatia se intalneste destul de frecvent.

In primele sase luni de viata aspectul si consistenta scaunelor variaza in functie de modul in care este alimentat copilul. Primele modificari majore apar in momentul diversificatiei, la 6 luni, la copilul alimentat exclusiv la san si la 4 luni, la cel alimentat artificial.

Bebelusii alaptati au scaun aproape dupa fiecare masa. Acestea au un aspect  pastos, cu unele modificari in perioada colicilor. Un bebelus alaptat poate avea 5-7 scaune pe zi. Daca la un copil alimentat natural frecventa scaunelor scade sau se intampla sa treaca o zi fara scaun de cele mai multe ori este o reactie la alimentele consumate de mama. In astfel de situatii mama poate consuma pere, prune, kiwi, suc proaspat de mar, prune, magiun de prune, miere, fulgi de ovaz asociat cu un consum corespunzator de lichide, care rezolva problema copilului. Este foarte important de spus ca alimentatia la san nu se intrerupe si nu se sare peste mesele copilului. 

Aceste situatii sunt foarte rare la copilul alaptat si de cele mai multe ori au la baza un deficit enzimatic al copilului asociat cu o intoleranta la laptele matern. Numai medicul este cel care poate face o evaluare corecta.

Bebelusii care primesc lapte praf au frecvent un tranzit intestinal lent si sufera de constipatie. Prima masura este schimbarea formulei de lapte praf dar numai cu sfatul medicului pediatru. O alta solutie, in cazul bebelusului alimentat artificial, este introdicerea apei in dieta copilului. Este foarte posibil ca aceasta singura masura sa rezolve definitiv problema.

Contrar credintelor parintilor, formulele de lapte praf cu fier nu constipa in mai mare masura decat o pot face cele fara fier. Daca exista convingerea ca fierul din lapte cauzeaza constipatia bebelusului se poate recurge la un lapte cu un continut scazut de fier. Masura se aplica copiilor foarte mici (sub doua luni) pentru a permite intestinului sa se maturizeze, dupa care se revine la formula cu fier. Perioada cu aport scazut de fier nu poate sa fie mai mare de doua luni pentru ca exista risc de anemie grava.

►Citeste si Totul despre laptele praf

Mai trebuie spus ca dificultatile de tranzit intestinal implica si o componenta genetica, iar un bebelusi cu probleme de tranzit intestinal in perioada primelor luni de viata o sa fie, cu mare probabilitate, un copil care va avea si dupa diversificare aceeasi suferinta.

Este foarte important ca laptele praf sa fie preparat conform recomandarilor si niciodata mai concentrat. Bebelusul poate sa primeasca, intre mese, apa. O formula de lapte praf pe baza de soia este binevenita in cazul celor care au probleme foarte serioase din cauza dificultatilor de tranzit si a constipatiei. Se poate combina formula de lapte pe baza de soia cu cea clasica sau, aceasta din urma, se elimina complet. Aceste modificari de dieta se fac numai cu sfatul medicului si sub atenta lui supraveghere pentru ca cel mic sa se dezvolte normal.

O solutie este stimularea mecanica a tranzitului intestinal. Gimnastica bebelusului (rotirea picioruselor in stilul bicicletei sau masarea abdomenului) sunt solutii bune pentru stimularea intestinala. Nu se administreaza niciodata copilului laxative. Singura solutie permisa o reprezinta supozitoarele cu glicerina, dar numai cu sfatul medicului.

De cele mai multe ori constipatia beblusului se amelioreaza dupa 4 luni, cand incepe diversificarea. Sucul de mere, sucul de pere si cel de morcovi, precum si sucul de portocala rezolva aceasta suferinta a copilului mici si foarte mic. In cazul bebeluslui care a suferit de constipatie in primele luni de viata este util ca unele alimente (orezul, bananele) sa fie evitate. De mare ajutor sunt si cerealele pentru bebelusi, dar si iaurtul pe care copilul mic il poate primi de la 4-6 luni.

Sursa: parents.com

Citeste si:

Ce se ascunde in scutec?
Constipatia copilului dupa un an
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!