Sari la conținut

Cum erau hrăniți bebelușii când mamele nu aveau lăptic, înainte de inventarea laptelui formulă

În această dimineață citeam o carte despre o tânără mămică de la începutul anilor 1900, care nu voia să-și alăpteze copilul după o sarcină neplanificată și o sarcină traumatică. Lucrul acesta m-a făcut să mă întreb cum erau alimentați astfel de bebeluși când laptele formulă nu era o opțiune.
După câteva cercetări făcute, am descoperit că există o mulțime de alternative improvizate pentru hrănirea bebelușului, înainte ca laptele formulă și biberoanele să existe.

  • Doica sau femeia care alăptează copilul altei mămici

Doica este o femeie care alăptează copilul altei femei. Această modalitate de hrănire a pruncului era cea mai comună alternativă utilizată în vremea de atunci. Acest tip de alăptare a fost întrebuințat încă din anul 2000 î.Hr. și a continuat până în secolul XX.
Acesta a fost o alternativă de alăptare utilizată destul de des, deoarece femeile, din păcate, au murit adesea la naștere sau nu puteau alăpta din motive de sănătate. Alăptarea copilului altei femei era frecvent în familiile cu statut social ridicat care foloseau servitorii sau sclavii pentru alăptarea bebelușilor.

Citește și: Și-a surprins bona alăptându-i copilul. Scuza ei? „Îți țin copiii departe de chimicale”

  • Vasele din lut

 

Photographed by User:Bullenwächter – Historisches Museum Regensburg, Bavaria Germany., CC BY-SA 3.0, Link

Au fost găsite vase de lut antice în urma săpăturilor arheologice și s-a crezut că acestea au fost umplute cu lapte de la animale (lapte de capră, oaie, cămilă) și au fost folosite pentru a hrăni bebelușii care nu au putut fi alăptați.
Bineînțeles, aceste vase nu erau foarte igienice, iar micuții luau contact cu diferite bacterii și microbi.

Citește și: Cele mai bune alimente pentru creșterea producției de lapte matern

  • Sticlele din corn de animal

Cine știa că din cornul unui animal se putea improviza un biberon? Din păcate, oamenii din Evul Mediu știau. Ugh, nu sună prea bine!

  • Vasele de lemn

Uneori, vasele de lemn sculptate erau confecționate și folosite pentru a hrăni nou-născuții. Cine ar mai hrăni în ziua de azi un pui de om din vase de lemn?

  • Pâine cu cereale

Între secolele XVI si XVIII, unii bebeluși erau hrăniți cu pâine înmuiată în apă, apă cu zahăr sau lapte de vacă. Alții erau hrăniți cu cereale gătite în măduva oaselor. Nici nu este de mirare că mortalitatea infantilă era ridicată.

  • Sugând de la animale

Un alt mod de a hrăni nou-născuții era încurajarea acestora să sugă direct de la animale. Doamne, mulțumim că nu am trăit în acele vremuri!

  • Primul lapte formulă

By Nestlé – Motion Picture Magazine (Aug 1915-Jan 1916), Public Domain, Link

În 1865, chimistul Justus von Liebig a creat și a comercializat una dintre primele tipuri de lapte formulă pentru copii. Acesta a fost inițial creat într-o formulă lichidă și apoi a fost dezvoltat sub formă de pudră care putea fi păstrată pentru mai mult timp. Pudra conținea lapte de vacă, făină de grâu și malț și bicarbonat de potasiu.

Până în anul 1883, Justus nu era singurul care comercializa astfel de lapte. Existau deja 27 de tipuri de alimente pentru copii, dar majoritatea erau grase, zaharoase și necorespunzătoare pentru bebeluși deoarece aveau foarte puțini nutrienți.

Citește și: Cele mai crude lucruri pe care le aud mămicile care nu pot alăpta

  • Recipientele din sticlă

By See Kok Shan (curator) – The TIME TUNNEL museum, UT/MR/F-255, Jalan Sungei Burung, 39100, Brinchang, the Cameron Highlands, Pahang, West Malaysia., CC BY-SA 3.0, Link

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, sticlele au început să fie folosite ca primele recipiente de hrănire pentru copii, create în Franța. Acestea au fost foarte bine realizate pentru că aveau un mamelon de plută, iar pinii de fildeș erau folosiți pentru circularea aerului şi ajutau la reglarea fluxului de lapte. Însă, bebelușii încă se îmbolnăveau sau, mai rău, din consumul acestor înlocuitori de lapte matern, familiile nu știau că bacteriile dăunătoare se pot reproduce în sticle.

Este important de menționat că în multe țări în care laptele formulă a început să fie comercializat, părinții nu aveau acces la apă curată sau sticle sterilizate. Acest lucru a dus la îmbolnăvirea pruncilor sau chiar la moartea lor.
În anii ’50 a fost inventat un tip de biberon mult mai avansat, iar laptele formulă a fost în sfârşit o alternativă acceptabilă a laptelui matern. De atunci, s-au făcut îmbunătăţiri în ceea ce priveşte hrănirea bebeluşului, iar acum părinţii îşi pot hrăni cu încredere micuţii cu ajutorul laptelui formulă.

Câteva poveşti reale de viaţă

Image via Wellcome Collection gallery (2018-03-23):

https://wellcomecollection.org/works/xe2fwbs4CC BY 4.0, Link

„Soacra mea mi-a spus că mama ei a alăptat copilul vecinei, precum şi al ei, când mama bebeluşului nu a mai putut. Asta se întâmpla în Spania în anii 1930-1940. Îmi imaginez că, în timpul războiului, laptele de vacă nu era din belşug.”

„Mulţi oameni, ca şi bunica mea, fierbeau laptele de vacă, îl diluau şi îi adăugau zahăr.”

„Bunica mea a avut 5 copii şi, din anumite motive, nu a avut lapte pentru cel de-al cincilea copil. Cum era anul 1940, în Irlanda, nu exista laptele formulă, aşa că a fost nevoită să-l hrănească pe unchiul meu cu lapte de vacă căruia îi adăuga o lingură zdravănă de zahăr.”

„Bunica mea a alăptat copilul altei femei într-un spital englez în anii ’40.”

„În anii ’50, mama a crescut alături de nişte gemeni care au fost hrăniţi cu lapte de vacă diluat.”

Pare uimitor, nu?

Mulţumesc, Doamne, pentru ştiinţa modernă!

Sursa

Sursa foto
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!