Sari la conținut

Cum protejăm bebeluşul de căldura extremă. Semnele deshidratării

Că ne încredem sau nu în încălzirea globală, trebuie să recunoaştem că efectele temperaturilor în exces le simţim cu toţii. Din păcate, acestea ne afectează sănătatea, putându-se dovedi chiar letale. Iar cei care au de suferit cel mai mult sunt copilaşii care nu au împlinit încă patru ani şi bătrânii de peste 65 de ani.

Pentru că bebeluşii nu sunt dezvoltaţi complet, ei au mai puţine glandele sudoripare şi, ca atare, transpiră mai puţin, iar organismul lor este incapabil să se răcească singur. Drept consecinţă, sunt mai uşor predispuşi la hipertermie – temperatură prea ridicată a corpului ce le poate pune viaţa în pericol. Din cauza faptului că bebeluşii nu pot spune atunci când le este cald sau sete, pot ajunge foarte uşor la deshidratare şi apoi la hipertermie.  Aşa că este foarte important să ştim să identificăm semnele deshidratării:

  • Gură şi limbuţă uscate
  • Absenţa lacrimilor în caz de plâns
  • Puţine scutece umezite (mai puţin de şase pe zi)
  • Urină închisă la culoare şi puternic mirositoare
  • Pete cenuşii pe piele
  • Ochi tulburi
  • Febră
  • Apatie

Hipertermia prezintă foarte multe riscuri pentru bebeluşi, astfel că, dacă temperatura nu este normalizată rapid, copilul poate suferi un accident vascular cerebral, convulsii, comă şi chiar deces.

Dacă observi unul dintre semnele de mai sus, este recomandat să îi dai bebeluşului să bea pedialyte (soluţie de rehidratare) sau apă şi să contactezi de urgenţă medicul.

►Citeşte şi Iritatia din cauza caldurii la bebelusi. Cum o poti trata

Cea mai bună modalitate pentru a te asigura că nu se ajunge la astfel de situaţii este îţi ţii copilul cât mai ferit de temperaturile excesive. Iată, deci, cum protejăm bebeluşul de căldura extremă:

Hidratându-l – Dacă în primele şase luni se recomandă hrănirea exclusivă cu lapte, după această perioadă se poate trece la diversificare şi, deci, copilul poate începe şi să bea apă. Aşa că, dacă este foarte cald, asigură-te că îi dai puţin mai multă apă decât de obicei. Iar dacă nu aţi trecut de cele şase luni, atunci e important să ai tu mai multă grijă, să bei cât mai multă apă.

Ţinându-l în casă, la răcoare, în special în timpul prânzului – Conform specialiştilor, cea mai bună modalitate de ne ţine copilul departe de căldura extremă este să îl nu îl scoatem din casă între 10.00 şi 17.00. Pentru răcirea casei, se recomandă sistemele de aer condiţionat. Cu toate acestea, trebuie ca cel mic să nu stea direct în aerul rece, pornit. Dacă nu ai montat încă un sistem de aer condiţionat, atunci ţine-l într-o cameră mai răcoroasă, cu draperiile trase, pentru a nu permite căldurii în exces să pătrundă în cameră. Atenţie: diferenţa de temperatură nu trebuie să fie prea mare!

Îmbrăcându-l adecvat, când ieşiţi la plimbare – Pune-i haine lărguţe, colorate, pălărioară sau şapcă şi încearcă să îi laşi cât mai puţină piele descoperită. De asemenea, poţi aplica o cremă cu factor de protecţie, potrivită pentru vârsta lui.

►Citeşte şi Ochelarii de soare pentru copii, o necesitate sau un moft?

Îmbăindu-l des - Specialiştii recomandă să îi faci cât mai des băiţă bebeluşului în perioada călduroasă. Acestea ajută la coborârarea temperaturii corporale şi reprezintă o metodă naturală de reglare şi de menţinere a temperaturii corpului în parametri normali.

Nu îţi lăsa copilul singur în maşină, nici măcar un minut – Sunt binecunoscute cazurile în care copiii chiar au murit din cauza hipertermiei, pentru că au fost lăsaţi singuri în maşină. Chiar dacă laşi geamul uşor deschis, temperatura din interior tot poate atinge valori extreme în numai 10 minute, indiferent dacă maşina este lăsată în soare sau nu. În plus, dacă centurile scăunelului sunt metalice, se pot încinge şi pot răni copilul.
 

Toate măsurile de mai sus se pot aplica şi copiilor mai mari, bătrânilor, adulţilor cu probleme şi chiar animalelor de companie.

Sursa: Huffington post


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!