Sari la conținut

Da, poți alăpta bebelușul dacă ai COVID-19, spune un nou studiu

Mamele care au Covid și care își alăptează bebelușii pot răsufla ușurate. Într-un studiu recent în ceea ce privește legătura dintre COVID-19 și laptele matern, o echipă de cercetători din California a descoperit că probabilitatea de răspândire a virusului la bebeluși, prin alăptare, este scăzută.

Deși cercetătorii au găsit o cantitate mică de material genetic al virusulului în laptele matern al mamelor infectate, nu au existat dovezi de particule virale infecțioase care s-ar putea transmite bebelușului prin laptele matern.

Descoperirile susțin ghidurile actuale ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care afirmă că laptele matern este puțin probabil să transmită virusul și să provoace o infecție. Pentru a reduce și mai mult șansele ca bebelușul să se îmbolnăvească, ei sfătuiesc mămicile care alăptează sau care intenționează să alăpteze să se vaccineze cât mai curând posibil.

► Citește și: 10 concepții greșite despre alăptare. Multe mămici cred că sunt adevărate

Ce arată studiul

Din martie 2020 până în septembrie 2020, cercetătorii au colectat mostre de lapte matern de la 110 femei care alăptau activ. Dintre cele 110 femei, 65 au fost testate pozitiv pentru Covid, 9 au prezentat simptome asemănătoare de Covid, dar au fost testate negative pentru virus, iar 36 au avut simptome, dar nu au făcut un test pentru Covid.

► Citește și: Alăptarea, un mod minunat de a-ți arăta dragostea pentru puiul tău

Dintre femeile pozitive la Covid, 7 au avut cel puțin o probă de lapte matern cu niveluri detectabile de ARN viral SARS-CoV-2 în laptele matern. Interesant este că celelalte probe de lapte matern donate de aceleași 7 femei nu au arătat nicio dovadă de ARN viral.

Alăptarea bebelușilor de către mamele infectate cu COVID-19 poate oferi protecție micuților

Beneficiile pe care un copil le poate obține din laptele matern depășesc cu mult riscul de a se îmbolnăvi de COVID-19. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că laptele matern al mămicilor care fie s-au vindecat de Covid și/sau au fost vaccinate poate oferi imunitate temporară copilului împotriva virusului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mamele care s-au vindecat de Covid aveau niveluri ridicate de anticorpi IgA în laptele matern. Dincolo de capacitatea de a proteja împotriva infecțiilor, anticorpii IgA stimulează, de asemenea, sistemul imunitar al copilului.

► Citește și: Conform unui studiu, alăptarea poate îmbunătăți starea de spirit a mamelor care se confruntă cu depresia postpartum

Cercetările de la Universitatea din Rochester au descoperit, de asemenea, anticorpi IgG și IgA în laptele matern al mamelor care au avut Covid sau care au fost vaccinate. În timp ce ambele tipuri de anticorpi au fost eficiente în neutralizarea Covid, mamele vaccinate au produs în mare măsură anticorpi IgG, iar mamele Covid-pozitive au produs mai mulți anticorpi IgA în laptele matern.

► Citește și: Pot să continui să alăptez dacă...? 7 cele mai frecvente întrebări

Ce să faci dacă ai COVID-19 și vrei să alăptezi

Dacă decizi să alăptezi, CDC recomandă următoarele:

  • Poartă mască atunci când alăptezi sau când te afli la o distanță de 2 metri de bebelușul tău.
  • Spală-te pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde sau folosește dezinfectant pentru mâini, înainte de alăptare
  • Dacă ai un membru al familiei care ar putea hrăni bebelușul cu lapte matern, ar putea ajuta la reducerea șanselor de a-ți infecta copilul. Ia în considerare să alegi pe cineva care este vaccinat și recent testat negativ pentru Covid.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!