Sari la conținut

De cata mancare are nevoie bebelusul

Nu-i deloc usor sa fii mama! Una dintre intrebarile la care mamicile trebuie sa raspunda este: de cata mancare are nevoie bebelusul? Cat inseamna prea mult, cat inseamna ca este suficient si cat inseamna prea putin?

Chestiunea este cu adevarat serioasa in cazul copiilor care sunt alimentati artificial si in cazul celor alaptati la san, dar dupa varsta de sase luni cand incepe diversificarea. Pentru o mama este extrem de important sa cunoasca valoarea nutritiva a produselor alimentare pentru copii si sa evalueze corect cantitatea de alimente pe care cel mic trebuie sa o manance. Prea mult inseamna risc de obezitate, prea putin poate insemna o nutritie insuficienta.

Iata un ghid care te va ajuta sa stii ce si cat trebuie sa manance bebelusul.

Varsta 0-4 luni. Numeroase cercetari au dovedit ca imediat dupa nastere, laptele mamei este extrem de important pentru copil. Colostrul, adica laptele care este secretata de mama imediat dupa nastere, contine anticorpi, cum ar fi IgA, IgG si IgM, care ajuta sistemul imunitar al copilului. Colostrul, de asemenea, il ajuta pe copilul sa elimine excesul de bilirubina, pigmentul care provoaca icterul neonatal.

In intervalul de la 0 la 4 luni tractul digestiv al bebelusului este inca in curs de dezvoltare, prin urmare, laptele matern sau formule de lapte sunt singurul aliment de care copilul are nevoie. Copilul alimentat la san primeste lapte la cerere, in timp ce copiii hraniti artificial primesc o cantitate de lapte praf adaptata varstei si nevoilor fiecaruia in parte, dupa recomandarea medicului pediatru.

Varsta 4-6 luni. In decursul acestei perioade copilul incepe sa arate interes pentru unele produsele alimentare, poate deschide sau inchide gura atunci cand ii dai ceva de mancare cu lingurita si pare ca-i este foame chiar si dupa ce primeste lapte matern 8-10 ori pe zi. Este momentul pentru diversificare (la patru luni in cazul copiilor alimentati artificial, la 6 luni in cazul celor alimentati natural).

Idei pentru prima masa solida

Poti incepe cu o lingura de piure de alimente cum ar fi cartofii dulci, dovleac, mere, banane, piersici si pere sau un pasat semilichid pe baza de cereale integrale fortificate (amestecate bine cu lapte matern sau lapte formula). Copilul poate sa primeasca trei-patru lingurite cu piure de fructe inaintea completarii de lapte, de doua ori pe zi. Mai poate sa primeasca 50 de mililitri de supa limpede de legume sau 60-70 de mililitri de supa crema la una din mesele zilei. 

Varsta 6-8 luni. Cantitatile de mancare cresc, dar laptele matern ramane alimentul principal sau formula de lapte adaptata varstei. La acesasta se adauga 6-10 lingurite de fructe piure sau legume piure, 5-8 lingurite de piure de carne la una dintre mese. La celelalte doua mese principale poate sa primeasca 4-8 lingurite de cereale integrale cu lapte si 6-8 lingurite de piure de legume, ou sau fructe si cereale. Carne primeste o singura data in zi.
 


Poate manca morcov, dovleac, cartofi dulci, carne de pui, mazare, linte si fasole.

Diversificarea si regulile ei generale

Varsta 8-10 luni. La aceasta varsta, poti incepe sa-i dai branza de vaci, iaurt si cereale fortifiate cu fier cum ar fi orez, orz, grau si ovaz. Circa 6 lingurite de cerealale, 50-70 de grame de iaurt reprezinta o masa perfecta. Poate manca oua (doua pe saptamana), carne de peste (50-80 de grame). Cantitatile de mancare cresc cu circa o lingurita - doua la fiecare masa. Nu uita sa-i oferi apa. Alimentatia naturala la san sau formula de lapte potrivita varstei continua in completarea meselor. 

Varsta 10-12 luni. Poate sa primeasca orice aliment sanatos in cantitate mica. In timpul acestor luni trebuie doar sa verificați cantitatea de alimente. 1/3 ceasca de lapte sau de ceasca de branza ½ de ceasca de cereale fortificate cu fier, ½ de ceasca de piure de legume si piure de carne ​​este suficient pentru copii la aceasta varsta.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Ladainian

    EL”ne vorbeste ,atunci cand inchidem ochii si ne deschidem sufletul…atunci cand ascultam glasul sufletului si schopul fundamental pe care il urmez este sa”mi insusesc gandirea lui..ISUS”EL ma trimite acolo unde trebuie sa fiu…tot ceea ce gandesc,vorbescs s’au fac…primeaza…iar efectul e superb atunci cand vezi ca poti face oameni fericiti…..s’au i’ti zambesc si nu’i privim pe alti mai presus de noi insine. VREI IERTARE? fi TU

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!