Sari la conținut

De ce sunt dulci bebelusii?

Oamenii maturi, indiferent ca sunt sau nu parinti, au o reactie tipica de simpatie si afectiune in fata bebelusilor. Puii de om starnesc cele mai placute sentimente in randul oamenilor si de cele mai multe ori intrebati de ce reactioneaza asa acestia vor spune: "Sunt scumpi si dulci!"

De ce sunt dulci bebelusii? Reactia oamenilor este rezultatul unui cumul de factori. Este vorba despre fizionomia copiilor, fapt dovedit cu ceva vreme in urma de specialisti, la care se adauga felul in care miros bebelusii. Acest din urma detaliu ea fost dovedit recent si explica in mult mai mare masura reactia pe care ne-o provoaca bebelusii.

Mirosul nou-nascutilor declanseaza in creierul oamenilor centrii recompensei. Conform unui raport publicat de jurnalul Frontiers in Psychology, doua grupuri de femei - unul format din mame, femei care adusesera pe lume copii in ultimele saptamani, si unul format din tinere care nu nascusera niciodata - au fost puse sa inspire mirosul pijamalelor unui copil de doi ani, in timp ce creierul le era scanat.

Cel mai puternic raspuns, similar cu cel obtinut atunci cand se mananca ceva foarte gustos, a fost observat in randul femeilor care erau mame. Insa toate femeile au avut reactii similare in mai mica sau mai mare intensitate. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Montreal, mirosul bebelusilor activeaza centrii foarte sensibili din creierul uman, din aceleasi zone cu centrii care declanseaza dependenta fata de droguri (tutun sau droguri).

Se pare ca aceasta puternica reactie este calea aleasa de Mama Natura pentru a se asigura ca micutii nu vor fi parasiti si ca mama va purta de grija stimuland dependenta mamei fata de copilul ei. "Semnalele chimice olfactive (şi nu cele verbale sau vizuale) care facilitează comunicarea intre mama si copil sunt extrem de intense. Ceea ce am demonstrat noi in premiera este faptul ca mirosul nou-nascutilor,  stimuleaza circuitele neurologice asociate cu recompensa si produc o satisfactie maxima”, a explicat Johannes Frasnelli de la Universitatea din Montreal.

Interesant este ca mecanismul este inconstient si automat. 

Afla mai multe despre mecanismele care declanseaza instinctul matern si patern.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!