Sari la conținut

Grăsimile din laptele matern arată încă o dată de ce acesta este mai benefic decât laptele formulă

Într-o lucrare publicată în Frontiers in Nutrition, cercetătorii au descoperit că lipidele eterice sunt prezente în concentrații semnificativ mai mari în laptele matern în comparație cu laptele formulă sau lapte vegetal. Această descoperire oferă o posibilă explicație a motivului pentru care laptele matern este considerat cea mai benefică sursă de hrană pentru dezvoltarea bebelușilor.

Lipidele eterice au beneficii cardioprotectoare, iar nivelurile scăzute sunt asociate cu boli, inclusiv ateroscleroza și boli de ficat.

► Citește și: Cele 7 minuni ale laptelui matern

S-a demonstrat că bebelușii alăptați au un risc mai scăzut de îmbolnăvire și rezultate mai bune pe termen scurt și lung decât bebelușii hrăniți cu lapte praf. Există asocieri pozitive între alăptare și dezvoltarea sistemului imunitar, dezvoltarea neurologică și traiectorii de creștere și un risc scăzut de obezitate, diabet și boli netransmisibile.

► Citește și: Alăptarea, un mod minunat de a-ți arăta dragostea pentru puiul tău

Cercetătorul de la Baker Institute și autorul lucrării, dr. Alexandra George, a descoperit că lipidomul laptelui matern (componența lipidelor din laptele matern) diferă semnificativ de cel al laptelui formulă și, foarte important, laptele matern este bogat în lipide eterice.

Ea a spus că lipidele reprezintă aproximativ 3%-5% din laptele matern și oferă cea mai mare parte a energiei bebelușilor alăptați.

„Am descoperit că există diferențe majore în compoziția lipidică a laptelui matern și al laptelui formulă și că lipidele eterice erau, de obicei, de 10 ori mai multe în laptele matern decât în laptele formulă”, a spus ea.

► Citește și: AAP și-a modificat recomandările privind alăptarea: până la doi ani sau peste

Medicul adaugă: „De asemenea, am fost primii care am constatat că lipidele eterice sunt de până la 19 ori mai mari la bebelușii alăptați decât la bebelușii hrăniți cu lapte praf la vârsta de 6 luni.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!