Sari la conținut

Hidratarea bebeluşilor pe timpul verii. Recomandările specialistului

A venit vara, iar zilele toride pot genera un disconfort copiilor mici, mai ales bebelușilor. Una dintre situațiile problematice care pot apărea este deshidratarea. Aceasta poate fi, însă, eviată acordând o atenție sporită nevoilor sugarului/copilului. Iată care sunt recomandările medicului specialist în pediatrie Lucia Barangă.

În cazul bebeluşilor hrăniţi la sân, necesarul de nutrienţi şi apă se asigură prin intermediul laptelui matern. Pentru cei care, din diverse motive, nu pot primi lapte matern, acest necesar se asigură din formulele de lapte. În general, un sugar are nevoie de 150-200ml/kg corp pe zi, iar cantităţile diferă în funcţie de vârstă, ritm de creştere, particularităţi individuale, coexistența unor stări patologice.

În perioada de alăptare (naturală sau artificială) nu este necesară şi nici recomandată suplimentarea cu alte lichide, decât la indicaţia medicului. În situaţiile în care este necesară o cantitate mai mare (puseu de creştere, căldură), bebeluşii ştiu să sugă mai mult sau să ceară mai mult lapte. Este important ca mama să fie conştientă de aceste nevoi şi atentă la semnalele trimise de sugar.

De obicei, mamele care alăptează simt la rândul lor o nevoie crescută de lichide, iar în cazul celor alăptaţi artificial apare nevoia unui supliment de lapte sau de scurtare a intervalului dintre biberoane.

Deshidratarea bebelușului – cauze și simptome

Principala cauză de deshidratare a sugarului alăptat este lipsa de aport adaptat la nevoi. O cantitate insuficientă de lichide se manifestă, parţial, în aceeaşi manieră ca la adult: scade cantitatea de urină, care devine mai concentrată şi cu miros mai înţepător, buzele şi tegumentele sunt mai uscate, iar la sugari se remarcă deprimarea fontanelei, apatie sau agitaţie. În stadii avansate de deshidratare apar diverse tulburări digestive, hemodinamice, respiratorii şi chiar convulsii.

Care este cantitatea de apă recomandată într-o zi pentru un bebeluş?

După începerea diversificării se pot oferi cantităţi mici de apă, cât să prevină constipaţia sau să satisfacă curiozitatea sugarului. În general, piureurile de legume şi fructe conţin deja lichide, iar un eventual supliment de apă se va stabili individual. O cantitate prea mare de lichide poate fi în detrimentul unei mese şi pune presiune asupra funcţionarii optime a rinichilor.

Referitor la calitatea apei oferită unui sugar, direct sau prin intermediul alimentaţiei, în România exista reglementări oficiale:
- slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;
- conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l;
- conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l;
- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.

Ce apă oferim bebelușilor?

E necesar să te documentezi asupra mărcilor de apă la care ai acces în mod curent şi să alegi 1-2 tipuri de apă pe care dorești să le utilizezi. Evită sursele neanalizate (izvoare naturale, fântâni) care pot conţine cantităţi crescute de nitriţi, substanţă ce la sugar poate cauza decesul. Pentru mai multă siguranţă, poți fierbe apa de la robinet, însă cea îmbuteliată, microbiologic pură, nu necesită tratament termic.

►Citește și 10 fructe si legume perfecte pentru piure

Este posibil ca un sugar care primeşte fructe sau legume în cantitate suficientă să nu dorească apă sau ceai, oferite separat. Forţarea lor, în condiţiile în care nu au semne de deshidratare, poate duce la refuzul alimentaţiei solide sau a laptelui. Fructele şi legumele se oferă în funcţie de vârstă, de sezon şi sunt de preferat cele care cresc natural în aria geografică în care au trăit părinţii, însă în extrasezon compoturile sau piureurile conservate sunt o alternativă bună.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!