Sari la conținut

Îți expui bebelușul la o a doua limbă? Iată câte beneficii aduce acest lucru

Doar faptul că bebelușul aude două limbi în jurul lui, îl va ajuta să-și dezvolte abilitățile cognitive. Iată cum îl poți ajuta să dezvolte aceste abilități.

Un nou studiu arată că bebelușii crescuți în medii bilingve dezvoltă abilități cognitive de bază, cum ar fi luarea deciziilor și rezolvarea problemelor - chiar înainte de a vorbi.

Studiul de la Universitatea Washington a testat 16 bebeluși. Jumătate proveneau din familii vorbitoare de limbă engleză și jumătate proveneau din familii vorbitoare de engleză și spaniolă. Cercetătorii au monitorizat răspunsurile bebelușilor la sunete folosind magnetoencefalografia (MEG), ceea ce i-a ajutat să identifice clar ce părți ale creierului au fost activate prin intermediul activității electromagnetice.

► Citește și: 5 curiozități uimitoare despre creierul bebelușului. "Bebelușii se nasc prea devreme"

Bebelușii din familiile care vorbeau limba engleză și spaniolă aveau multă activitate în cortexul prefrontal și cortexul orbitofrontal - regiunile creierului responsabile de funcțiile executive, cum ar fi luarea deciziilor și rezolvarea problemelor.

„Rezultatele noastre sugerează că, înainte de a începe să vorbească, bebelușii crescuți în familiile bilingve sunt practici la sarcini legate de funcția executivă”, a declarat autorul principal Naja Ferjan Ramírez într-un comunicat de presă.

„Bebelușii crescuți ascultând două limbi par să rămână „deschiși” la sunetele limbilor inedite mai mult decât bebelușii crescuți în familii care vorbesc doar o singură limbă, ceea ce este un lucru bun și extrem de adaptabil pentru creierul lor”, a declarat co-autoarea Patricia Kuhl în același comunicat.

► Citește și: Vorbitul la bebeluși. Cum învață bebelușii să vorbească?

Acest mecanism de adaptare culege beneficii enorme pentru copii și adulți. Multe studii, ca aceasta din Centrul National pentru biotehnologie, pentru informare, au arătat ca adulții bilingvi au funcții ale creierului mai bune decât adulții care vorbesc doar o singură limbă. Asta înseamnă că adulții bilingvi sunt mai în măsură să se concentreze între sarcini și să demonstreze un nivel superior pentru abilitățile de rezolvare a problemelor și de planificare.

În plus, toate aceste funcții ale creierului executiv sunt cheia succesului în școală, iar succesul academic este un mare indicator al fericirii pe termen lung.

► Citește și: Ajută-l pe bebe să vorbească mai repede. Etape de evoluție ale limbajului

Învățarea unei alte limbi poate contribui chiar la prevenirea sau întârzierea apariției bolilor degenerative ale creierului, precum demența sau Alzheimer pentru persoanele mai în vârstă.

Practic, nu există niciun dezavantaj în a fi bilingv - și cel mai bun moment pentru a începe este cât mai curând posibil. „Rezultatele noastre subliniază ideea că nu numai copiii foarte mici sunt capabili să învețe mai multe limbi, dar și copilăria timpurie este momentul optim pentru ei să înceapă să învețe o a doua limbă”, a concluzionat Ferjan Ramírez.

► Citește și: 6 moduri simple prin care poți dezvolta inteligența copilului

Partea cea mai bună este că poți crește un copil bilingv - chiar dacă tu nu vorbești două limbi.

Iată câteva sfaturi de la Societatea Lingvistică:

  • Dacă ești deja bilingv sau faci parte dintr-o familie bilingvă, atunci încearcă metoda „un părinte, o limbă”. Practic, clarifică ce părinte vorbește într-o anumită limbă cu copilul. În acest fel, toată lumea știe la ce să se aștepte - iar copilul tău știe să răspundă.
  • Dacă nu ești deja bilingv, este în regulă! Poți să îți expui copilul în diferite limbi. Poți evidenția alimentele străine de fiecare dată când le cumperi sau poți urmări un spectacol bilingv cu copilul.
  • Încearcă să formezi o comunitate de schimb de limbi, unde tu și piciul tău puteți vorbi împreună o altă limbă cu vorbitori nativi. Amândoi veți culege beneficiile cu o practică constantă.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!