Sari la conținut

Legătura dintre oxitocină și alăptare

Oxitocina este un hormon produs de glanda pituitară din creier. Are multe funcții în corpul uman, precum: crește nivelul de relaxare, scade stresul și anxietatea, scade tensiunea arterială și provoacă contracții musculare. Oxitocina este, de asemenea, hormonul implicat în relațiile sociale, încredere și dragoste.

Oxitocina este un hormon important pentru femei. În timpul nașterii, oxitocina determină contractarea uterului și împingerea bebelușului către exterior. Este, de asemenea, implicată în apariția orgasmului și joacă un rol esențial în alăptare. Oxitocina mai este cunoscută și sub numele de hormonul matern, hormonul anti-stres și hormonul iubirii.

► Citeşte şi: Cele 7 minuni ale laptelui matern

Legătura dintre oxitocină și alăptare

Alăptarea stimulează eliberarea de oxitocină din creier. Oxitocina îi permite bebelușului să se hrănească cu lapte matern și încurajează iubirea, hrănirea și legătură emoțională puternică dintre mamă și bebeluș. Eliberarea de oxitocină, în timp ce alăptezi, te poate face să te simți somnoroasă și relaxată. Îți poate crește temperatura corpului, astfel încât să simți o ușoară căldură.

Semnele care indică eliberarea de oxitocină de către corpul tău

  • O senzație de furnicături în zona sânilor
  • Crampe în zona uterului când alăptezi
  • Scurgerea laptelui matern din sânii
  • Te simți fericită și relaxată după ce îți hrănești bebelușul.

Oxitocina și durerile

Când bebelușul este hrănit cu lapte matern, corpul tău eliberează oxitocină, declanșând contracții ale uterului. Aceste contracții uterine se simt ca niște crampe menstruale. În primele zile după naștere, durerile pot fi destul de puternice, însă aceste contracții uterine ajută la reducerea cantității de sângerări postpartum și la prevenirea hemoragiei. De asemenea, permit uterului să revină mai repede la dimensiunea normală.

► Citeşte şi: Laptele matern este hrană, iubire şi viaţă. Cum să ai un start bun în alăptare

Probleme cu eliberarea oxitocinei

Pot exista situații când corpul nu eliberează oxitocină, fapt ce ar putea cauza dificultăți în alăptare.
Dacă ai dureri după naștere copilului, mai ales dacă ai făcut cezariană, durerea ar putea interfera cu eliberarea de oxitocină.
Stresul, oboseala, consumul de alcool și fumatul pot afecta eliberarea de oxitocină și pot afecta cantitatea de lapte matern.

► Citeşte şi: Activeaza hormonul fericirii pentru a fi o mama mai buna

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!