Sari la conținut

Micul dolofan, adultul obez

Exista si numeroase alte cauze cu implicatii sociale si economice, care transforma copiii in balonase. Concluzia este aceea ca micul obez de azi este marele obez de maine, si viitorul candidat la diabet, la cancer de colon, la probleme cardiovasculare, la tulburari metabolice grave, la insuficienta respiratorie. Copilul gras este marginalizat, introvertit, se autoizoleaza si dezvolta usor diferite forme depresive.

Acestea sunt perspectivele pe care le au bebelusi grasi si “frumosi”. Obezitatea copiilor este o problema din ce in ce mai serioasa si o responsabilitate pe care parintii trebuie sa si-o asume. Obezitate infantila s-a tripat in ultimii 30 de ani.

Cauzele pentru care copiii ajung in categoria greilor, la varste foarte mici, sunt numeroase. Printre acestea se numara alimentatia mamei in timpul sarcinii, lipsa alimentatiei naturale, pana la minim sase luni, cresterea poderala la varste foarte mici (bebelusi grasi), compozita laptelui praf pentru alimentatia artificiala, televizorul, calculatorul, lipsa activitatii fizice si dezechilibrele de aport de omega 3 si omega 6.

Obezitatea infantila este o problema care atrage un intreg lant de probleme ulterioare, iar solutionarea acestora nu se poate face decat prin responsabilizarea parintilor si colaborarea eficienta, de lunga durata, intre medic si familie. Niciodata, in cazurile copiilor supraponderali si obezi, ideea ca la un moment dat situatia se va regal de la sine, pentru ca micutul o sa creasca si o sa slabeasca, nu a functionat si nu functioneaza.
 
 

Obezitatea infantila incepe din viata intrauterina si are drept cauza imediata alimentatia neechilibrata din timpul sarcinii de care este responsabila exclusiv viitoare mama. Perioada de sarcina nu este un interval de rasfat culinar, ci din contra, dieta trebuie atent monitorizata si tinuta sub control, in interesul mamei si al viitorului copil.

Copilul trebuie hranit natural, cel putin pana la varsta de sase luni, exclusiv cu lapte matern, alaptarea continuand pana la varsta de doi ani. Laptele matern si parioada de alaptare sunt o garantie ca bebelusul o sa fie un adult cu greutate normala. Din zece copii alaptati natural, exclusiv la san pana la sase luni, si in paralel cu diversificarea pana la doi ani, doia unul singur este obez la 30 de ani. 

Alaturi de alaptare, trei pasi sunt esentiali pentru ca micutul tau sa ajunga un adult normal din punct de vedere al greutatii.

1. Un stil de viata sanatos, permanent de la nastere. Viata sanatoasa se invata, iar parintii sunt primii instructori. Obiceiurile alimentare capatate intre trei si opt ani raman in stilul de viata.

2. Miscarea in aer liber, in fiecare zi cel putin o ora si frecventarea orelor de sport de la scoala. A nu participa la ora de sport este inceputul vietii de sedentar si de aici pana la obezitate este un singur pas. Mic.

3. Invata-l pe copil si indeamna-l sa respecte prin puterea exemplului ca hrana adevarata este cea facuta in csa, ca apa este mai buna decat sucul, ca cea mai buna gustare sunt fructele si ca in farfurie trebuie sa fie mereu, mai multe legume decat carne.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!