Sari la conținut

Pot alăpta mamele care și-au pus implanturi mamare?

Dacă ți-ai făcut o operație de mărire de sâni, s-ar putea să te întrebi dacă acest lucru va afecta alăptarea copilului. Vestea bună este că majoritatea femeilor pot alăpta, după ce și-au pus implanturi mamare, deoarece intervenția chirurgicală nu afectează zonele sânului implicate în producția de lapte.

Riscul unei măriri de sâni care afectează alăptarea depinde de locul în care se face incizia la sân și de modalitatea intervenției chirurgicale. Într-o intervenție chirurgicală normală de mărire a sânilor, se face o tăietură în pliul inframamar, adică sub sân, iar implantul este plasat în spatele mușchiului pectoral, care se află sub țesutul mamar.

„Implantul la sân se face astfel încât intervenția chirurgicală să nu afecteze zonele sânului implicate în producția de lapte și ca ele să rămână intacte și conectate la mamelon”, explică John Semple, șef de chirurgie plastică la Women College Hospital din Toronto.

► Citește și: Pot să continui să alăptez dacă...? 7 cele mai frecvente întrebări

Deși aceasta este cea mai comună metodă de mărire a sânilor, mai există și varianta în care incizia se face la subsuoară sau în jurul areolei, de obicei din motive cosmetice (pentru a face cicatricea mai puțin vizibilă). O incizie în jurul areolei poate afecta mamelonul, cât și alăptarea. În unele intervenții chirurgicale, implantul este plasat peste mușchiul pectoral, care, în cazuri rare, poate interfera cu canalele care deservesc la alăptare.

"Un alt lucru de luat în considerare este motivul pentru care ai optat pentru intervenția chirurgicală de mărire a sânilor. Dacă ai avut sâni destul de simetrici și ai dorit doar un pic volum, atunci este posibil să nu întâmpini dificultăți în alăptare", explică Taya Griffin, consultant în lactație din Toronto. "Dar, dacă ai avut sâni foarte plați sau tubulari înainte de operație, este posibil să fii expusă unui risc scăzut de lapte, indiferent de operație", adaugă ea. Tot ea mai spune că unii sâni nu se dezvoltă corect în timpul pubertății și, prin urmare, nu conțin suficient țesut glandular pentru a produce laptele matern necesar.

► Citește și: Dureri de sân în alăptare – Întrebări și răspunsuri

De asemenea, femeile care au făcut operație de mărire de sâni trebuie să fie foarte atente la infecția sânilor, cunoscută sub numele de mastită, deoarece poate crește riscul de contractură capsulară, care apare atunci când țesutul cicatricial se strânge în jurul implantului. Acest lucru poate fi destul de dureros și, în cazuri severe, poate duce la eliminarea implanturilor.

Spune-i medicului dacă ai făcut operație de mărire de sâni, astfel încât să poată monitoriza creșterea în greutate a bebelușului și să se asigure că hrănirea se desfășoară fără probleme. Dacă ai o cantitate redusă de lapte, poate fi necesar să suplimentezi cu formulă.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!