Sari la conținut

Presiunea de a alăpta exclusiv distruge sănătatea mentală a mamelor

Înainte de a o naște pe fiica sa, Dr. Stephanie Liu, lector clinic la Departamentul de Medicină de Familie de la Universitatea din Alberta, se aștepta că va alăpta, dar după ce a văzut beneficiile alăptării pacientelor sale ani de zile, alăptarea nu a venit ușor pentru Liu, însă vinovăția și-a făcut rapid apariția.

"Nu am reușit să-mi alăptez imediat fetița pentru că nu aveam suficient lapte. În primele 2 săptămâni am completat cu lapte formulă și am rămas cu vinovăția că nu fac tot ce-mi stă în putință pentru a o hrăni pe fiica mea cu lapte matern."

Ea nu este singura mama care s-a confruntat cu asta. Un comentariu recent în Nursing for Woman's Health spune că presiunea asupra alăptării exclusive are capacitatea de a contribui la simptomele depresiei postpartum la proaspetele mămici.

Liu subliniază că un studiu amplu din 2011 a descoperit că mamele care au avut experiențe negative în ceea ce privește alăptarea au mai multe șanse să aibă simptome de depresie. Pe plan personal, înțelege și de ce.

► Citește și: Decizia de a alăpta sau nu, este DOAR A MAMEI! Nu a vecinei, prietenei sau a grupurilor de mămici!

"Alăptarea a fost unul dintre lucrurile pe care le-am așteptat cel mai mult atunci când eram însărcinată. În școala medicală am aflat despre legătura dintre mamă și bebeluș atunci când mămica alăptează. Abia așteptam să experimentez asta", explică Liu, adăugând că alăptarea fiicei ei s-a dovedit a fi mult mai provocatoare decât o anticipase.

Presiunea pentru alăptare

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă mamelor să-și alăpteze exclusiv bebelușii în primele șase luni de viață, dar ACOG recunoaște în mod oficial că mama unui bebeluș "este calificată în mod unic pentru a decide dacă alăptarea exclusivă, hrănirea mixtă sau hrănirea cu formulă sunt optime pentru ea și puiul ei."

Din păcate, multe mămici simt că nu au de ales. Vor doar să facă ceea ce este „cel mai bine” pentru copilul lor și atunci când nu pot, simt că eșuează.

Mămica Jen Harper a fost convinsă că alăptarea a fost calea de urmat și s-a simțit devastată (și epuizată) atunci când, indiferent ce a încercat, pur și simplu nu a funcționat pentru ea și pentru fiul ei. „Am fost condiționată să cred că, din moment ce sunt femeie, alăptarea ar fi cel mai natural lucru pe care l-am făcut vreodată”, scrie Harper.

► Citește și: Te rog, nu mă mai întreba dacă alăptez!

În cele din urmă, a găsit alinare când un specialist i-a spus că nu orice copil trebuie alăptat.

"A trebuit să renunț la ideea că acesta a fost, de fapt, un eșec, pentru că nu a fost. A trebuit să-mi iau gândul de la ideea că toți cei din jurul meu mă judecă pentru că am scos o sticlă și o pudră de lapte în loc să decuplez delicat sutienul meu drăgut de alăptare”, explică ea. Harper a înțeles că suplimentarea cu formulă era mai bună pentru fiul ei. Dar cercetările arată că o mulțime de mame se plâng de această problemă și nu primesc sfaturile pe care Harper le-a primit.

„Alăptarea este cea mai bună” a fost o campanie de succes în domeniul sănătății publice, dar a creat o criză de sănătate mentală în rândul mămicilor. Un număr tot mai mare de proaspete mămici mor prin sinucidere, iar unii dintre tați au rămas să crească bebelușii și vorbesc despre rolul pe care presiunea extremă asupra alăptării îl poate juca în cazurile fatale de depresie postpartum.

Tatăl din Vancouver, Kim Chen, și-a pierdut soția, Florence Leung, în 2016, la scurt timp după ce au devenit părinți. Visele lor s-au împlinit, dar Leung era sub atâta presiune, încât a ales să se sinucidă.

► Citește și: Cum mi-am imaginat alăptarea înainte de naștere și cum a fost de fapt

„Îmi amintesc în continuare că am citit o fișă la externarea lui Flo din spital în care era subliniat „Laptele matern ar trebui să fie hrana exclusivă pentru bebeluș în primele șase luni”. Îmi amintesc, de asemenea, afișe la unitatea de maternitate „Alăptarea este cea mai bună”. Deși sunt de acord cu beneficiile laptelui matern, trebuie să înțelegem că este bine să suplimentăm și cu formulă pentru că este o opțiune complet viabilă ", a scris Chen într-o postare pe Facebook după moartea soției sale.

Suportul este cel mai bun

Potrivit Suzanne Barston, autoarea Bottled Up: Modul în care hrănim bebelușii a ajuns să definească maternitatea și de ce nu ar trebui, este timpul pentru cei care susțin mamele - medici precum Liu, dar și moașele, doula și cei din grupurile de sprijin pentru mame și bebeluși - să ofere sfaturi „solide și personalizate” tuturor mamelor.

În 2018, ea a discutat despre motivul pentru care mamele care folosesc laptele formulă se simt adesea neacceptate în societatea noastră și a remarcat că, în timp ce în ultimul deceniu a existat o schimbare mare în ceea ce privește modul în care oamenii vorbesc despre mamele care aleg să completeze cu formula, alegerea de a nu alăpta exclusiv nu este încă privită ca o alegere legitimă.

► Citește și: Cele mai bune alimente pentru creșterea producției de lapte matern

Mamele au impresia că societatea nu le susține, dar când vine vorba de hrănirea sugarului, ele se simt foarte neacceptate. Mamelor li se spune că trebuie să facă tot posibilul pentru a reuși să alăpteze, dar acest lucru este extrem de dificil într-o societate în care mulți părinți trebuie să se întoarcă la muncă atunci când bebelușii lor au doar câteva luni.

Cum pot fi ajutate mamele

Liu a avut propria experiență postpartum pentru ca ea să învețe că alăptarea nu este întotdeauna cea mai bună opțiune și a schimbat modul în care sprijină noile mame ca și medic.
"Susțin mereu ideea de a alăpta, dacă poți, dar există alte opțiuni sigure și sănătoase pentru a te asigura că bebelușul tău este bine hrănit", explică ea.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!