Sari la conținut

Primele 24 de ore acasă cu bebeluşul

Vom face o trecere în revistă a ceea ce se întâmplă în primele 24 de ore când ajungeţi acasă cu bebeluşul. Ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi. Pentru mai multe informaţii despre un subiect mergeţi pe linkurile pe care vi le indicam.

Hrănirea

Stomacul nou născuţilor este foarme mic, aşa că este posibil să vă ceară hrana chiar din oră în oră. Nu toţi bebeluşii plâng atunci când le este foame. Unii doar îşi mişcă buzele ca şi cum ar suge sau îşi sug mâinile. 

Este normal ca bebeluşii să piardă în greutate imediat după naştere. Dar ar trebui, după două săptămâni, să recupereze greutatea pierdută. Dacă bebeluşul pare mai degrabă să doarmă decât să mănânce încearcă să îl ţii treaz cu blândeţe, de exemplu vorbindu-i.

Eliminarea

Nou născuţii vor face pipi de cel puţin 5 ori pe zi. În ce priveşte caca nu există o regulă. Există nou născuţi care fac o dată la 4 zile şi alţii care fac la fiecare masă. La începu,t caca bebeluşului va fi foarte închis la culoare, aproape negru. Se numeşte meconiu. Apoi te poţi aştepta să aibă tot felul de culori, de la verde până la galben muştar. Şi în ce priveşte consistenta lucrurile pot varia foarte mult.

Plânsul

Toţi bebeluşii plâng, deşi sunt unii care plâng mai mult şi alţii care nu plâng aproape deloc. Şi la acelaşi bebeluş plânsul se schimbă cu timpul – au perioade în care plâng mult şi perioade în care nu plâng aproape deloc. În primele zile cei mai mulţi dintre bebeluşi sunt foarte liniştiţi. După două săptămâni însă, în medie, un bebeluş va plânge cam 2 ore pe zi. Aceasta perioadă va creşte până spre 8 săptămâni şi apoi începe să scadă.

Ce faci când plânge? Primii paşi sunt să verifici scutecul, dacă nu îi este foame, dacă nu este prea obosit. Dar s-ar putea să nu fie niciunul din aceste motive şi să nu îţi dai seama de ce plânge. Tot ce poţi face atunci este să găseşti o modalitate de a-l linişti. Dacă nu reuşeşti nu gândi negativ despre tine, toate mamele şi toţi experţii au trecut prin această situaţie.

Somnul

Bebeluşii dorm în reprize scurte întrucât trebuie să se trezească des ca să mănânce. Dar vor dormi foarte mult, între 16 şi 18 ore pe zi. Din fericire, bebeluşii au abilitatea uimitoare de a dormi cam oriunde – în cărucior, în scaunul de maşină, în ham. Somnul lor însă nu este liniştit, ca al unui adult. Ei scot în permanenţă zgomote sau par să nu respire pentru o perioadă şi apoi să respire sacadat.

Baia

Pentru început nu trebuie să îi faci baie în cădiţa, mai ales dacă încă are cordonul ombilical ataşat. Ajunge dacă foloseşti un burete de baie umed. Insistă în ariile unde se poate strânge lapte, sub bărbie, şi în zona genitală. Ai grijă dacă apare vreo iritaţie în zona scutecului. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!