Sari la conținut

Roseola infantum – simptome, cauze și prevenire

Roseola infantum este o infecție ușoară care afectează, în general, copiii cu vârsta de până la 2 ani. Este atât de frecventă încât majoritatea copiilor fac roseola infantum chiar înainte de a merge la grădiniță.

Două tulpini comune ale virusului herpes cauzează roseola infantum. Afecțiunea cauzează, de obicei, câteva zile de febră urmate de o erupție cutanată.

Roseola infantum nu este un motiv serios de îngrijorare, asta dacă febra nu crește suficient de mult. Rareori febra duce la complicații. Tratamentul pentru roseola infantum include repaus la pat, consumul ridicat de lichide și medicamente pentru reducerea febrei.

► Citește și: Febra la copii – de vorbă cu dr. Mihaela Niță, medic specialist pediatru

Roseola infantum la bebeluși. Simptomele roseolei infantum

Simptomele des întâlnite la roseola infantum includ:

Febră

Roseola infantum începe cu o febră bruscă, adesea mai mare de 39 grade. Unii copii pot avea, de asemenea, dureri în gât, nas curgător și tuse. Copilul poate dezvolta ganglioni limfatici umflați împreună cu febră, care poate dura până la 5 zile.

► Citește și: Dr. Pediatru Mihai Craiu: Ce să NU facem în caz de gripă - Nu ne ducem la spital NICI în a 5a zi de febră

Eczemă

Odată ce febra dispare, poate apărea o erupție la nivelul pielii. Erupția este formată din multe pete mici și roz și poate începe mai întâi pe spate, apoi pe piept și se poate extinde pe gât și pe brațe.

Alte semne și simptome are roseolei infantum pot include iritablitate la bebeluși, diaree ușoară, scăderea apetitului și pleoape umflate.

Roseola infantum la bebeluși. Când sunăm medicul?

Solicită asistență medicală imediată dacă bebelușul prezintă convulsii sau dacă febra crește rapid. De asemenea, sună imediat medicul dacă febra nu dă semne că ar scădea și dacă erupția nu se îmbunătățește după trei zile.

► Citește și: Vârsta de vaccinare pentru prima doză de vaccin ROR este coborâtă la 9 luni

Roseola infantum la bebeluși. Cauzele roseolei infantum

La fel ca alte boli virale, roseola infantum se răspândește de la persoană la persoană prin contactul cu secrețiile respiratorii sau saliva unei persoane infectate. De exemplu, un copil sănătos care împarte o cană cu un copil care are roseola infantum poate contracta virusul.

Roseola este contagioasă chiar dacă nu există erupții cutanate. Asta înseamnă că afecțiunea se poate răspândi în timp ce un copil infectat are doar febră, chiar înainte de stabilirea diagnosticului. Ai grijă la semnele de roseolă, dacă puiul tău a interacționat cu un alt copil care are virusul în corp.

Spre deosebire de varicelă și alte boli virale ale copilăriei care se răspândesc rapid, roseola infantum are ca rezultat rareori un focar la nivel comunitar. Infecția poate apărea în orice moment al anului.

► Citește și: Vaccinarea copiilor. Importanța vaccinurilor și cele mai frecvente reacții adverse

Roseola infantum la bebeluși. Prevenirea roseolei infantum

Deoarece nu există un vaccin pentru prevenirea roseolei, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a preveni răspândirea virusului este să eviți să expui copilul în grupuri unde ar putea să existe persoane infectate cu roseola infantum.

Majoritatea copiilor au anticorpi împotriva roseolei infantum până la vârsta școlară, făcându-i imuni la o a doua infecție. Chiar și așa, dacă un membru al familiei ia virusul, asigură-te că toată lumea se spală pe mâini frecvent, pentru a preveni răspândirea virusului către oricine nu este imun.

► Citește și: Vaccinul ROR (rujeolic – oreion – rubeolic)

Adulții care nu au contractat niciodată roseola infantum în copilărie se pot infecta la un moment dat, deși boala tinde să fie ușoară la adulții sănătoși. Cu toate acestea, adulții infectați pot transmite virusul copiilor.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!