Sari la conținut

S-a ajuns la 40 de decese din cauza rujeolei. Cel mai mic copil avea doar 3 săptămâni

Numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la 40, dintre care mai mult de trei sferturi sunt copii cu vârsta până în trei ani. Cel mai mic copil decedat avea doar trei săptămâni.

Conform celui mai recent raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile, s-au înregistrat de la debutul epidemiei peste 11.036 de cazuri de rujeolă.

Până acum, în România au fost raportate 40 de decese datorate rujeolei, astfel: 9 în jud. Timiș, 6 în jud. Arad, 7 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 2 in jud. Bacău, 2 in jud. Neamț, 1 în jud. Bihor, 1 în jud. Brașov, 1 în jud. Calarași, 1 în jud. Cluj, 1 in jud. Ialomița, 1 în jud. Satu Mare, 1 in jud. Suceava, 1 in jud. Vaslui, 1 in jud. Galati, 1 in jud. Mures și 1 în București.

Mai mult, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani a anunţat, joi, 8 martie, într-o conferinţă de presă, că la nivelul judeţului Botoşani au fost confirmate 24 de cazuri de rujeolă, existând focare de infecţie în comunităţile rome din Dorohoi şi Broscăuţi.

”Avem un focar de rujeolă la Dorohoi şi Broscăuţi, în comunităţile cu populaţie romă. Există 14 persoane confirmate clinic şi alte zece persoane, între care şi un copil, confirmate cu buletine de analiză la Laboratorul Regional Iaşi. Direcţia de Sănătate Publică a declanşat procedura de intervenţie în focare şi de delimitare a extinderii acestuia prin izolarea suspecţilor şi prin imunizarea contacţilor”, a declarat directorul DSP Botoşani, Teodor Ferariu.

Este important de ştiut că niciuna dintre persoanele care au contactat boala nu era vaccinată antirujeolic. Reamintim că actuala epidemie de rujeolă a pornit de la focare de rujeolă identificate la granița dintre județele Bistrița Năsaud și Cluj.

„Epidemia evoluează în ţările în care acoperirea vaccinală este mai mică de 95% şi noi suntem într-o astfel de situaţie. Singura soluţie e ca părinţii să se prezinte cu copiii la medic, să facă sau să completeze vaccinarea copiilor”, a arătat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Situația actualizată a deceselor cauzate de rujeolă, în luna martie 2018



Sursa 

Pentru a fi protejați de rujeolă, Ministerul Sănătații recomandă în continuare 3 doze de vaccin, primul la vârsta de 9 luni, doilea la 12 luni și al treilea la 5 ani.

Sursa foto: Pexels

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!