Sari la conținut

Bărbații care nu se maturizează niciodată – Complexul “Puer Aeternus”

“Puer Aeternus” sau “Tinerețe Veșnică” în latină este un concept din psihologia lui Carl Jung și se aplică acelor bărbați care chiar daca sunt la 30-40-50 de ani au rămas cu caracteristicile emoționale ale unui adolescent.

Mulți dintre acești bărbați, pe care îi vom numi Pueri de acum încolo, au avut tați care au fost parțial sau total absenți. Alții au avut tați neimplicați, pasivi, care au lăsat toată grija educației și creșterii lor pe mâna mamei. Toți Puerii au o relație bolnăvicios de puternică, pozitivă sau negativă – cu mama lor. Ori dacă nu există nicio diferențiere esențială de mamă, masculinitatea lipsește. Masculinitatea trebuie câștigată prin luptă; nu este un drept din naștere! Aceasta e dobândită prin atitudine, prin depășirea inerției, prin luarea deciziilor și punerea lor în practică, prin creșterea mușchilor emoționali și competențe în lumea bărbaților (James Hillman).

Puerii sunt recunoscuți prin neliniște, relații multe și uneori Don Juanism. Ei caută mama perfectă în fiecare femeie care le oferă tot și vor fi mereu dezamăgiți. Sunt atrași de femei care îi admiră și le reflectă fără să îi deranjeze imaginea de sine narcisistă. Când îndrăgosteala se estompează și Puerul descoperă că femeia nu este o zeiță ci chiar o femeie normală și muritoare, fascinația lor pentru ea dispare. “Zeița” de dinainte este acum văzută ca o vrăjitoare rece devoratoare care vrea să îl vadă supus. Când proiecția se potrivește, lucrurile se complică.

Mulți Pueri sunt fermecători și atractivi dar au și o latură sadică ascunsă, greu de întrezărit până se manifestă – și multe femei au recunoscut asta. Farmecul poate face o primă impresie minunată dar într-o relație sunt necesare intimitatea, angajamentul și implicarea.

Cu cât Puerul este mai ‘nice guy’ și cu personalitate mai fermecătoare, cu atât mai rece și brutală devine umbra sa. La petreceri pleacă ultimul și probabil face o remarcă bizară gazdei masculine înainte să plece.

Țelul principal în viața Puerului este extazul, de multe ori, cu orice preț. Asta poate fi tradus și printr-o fascinație pentru zbor sau urcat pe munte. Mulți Pueri îți fac veacul pe pârtii de ski sau trasee de raliu. Majoritatea sunt atrași de băutură, jocuri e noroc, pornografie și droguri – pentru a își satisface adicția de extaz, de gratificare.

(…)

Citește mai mult pe www.urbankid.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!