Sari la conținut

Primul an în viața bebelușului

Am tot scris despre prima săptămână, prima lună, prima băiță, prima sau primul lucru din viața noastră și a bebelușului, iar acum e cazul să „elimin” ultimul „primul”, adică primul an în viața bebelușului.

Dacă încerc să îmi amintesc cum a fost primul an cu Tea, recunosc că nu îmi aduc aminte foate clar. Mă uit la ea și mă gândesc când au trecut 4 ani și apoi caut poze cu ea mică. Văd un bebeluș grăsuț și plin de viață. Îmi aduc aminte că era cuminte, că dormea după fiecare masă, că la plimbările cu căruciorul trebuia să merg mereu altfel se trezea. Îmi aduc aminte când a mâncat prima dată sfeclă roșie și cât de era de murdară. Îmi amintesc cum se bucura când o băgam în cadă și cum se uita la mine și mă striga MAMA!

Dincolo de asta amintirile se opresc brusc pentru că mă concentrez la Radu care e altfel, altceva.

Un lucru e cert …ca să crească mare, frumos și sănătos are nevoie se îngrijire care să îi ofere o stare fizică bună și emoțională echilibrată.
Dacă vorbim de spre stare fizică, sănătate… aerul din cameră sau din casă e bine să fie cât mai curat. Dacă avem bani ne luăm un purificator, dacă avem posibilitatea stăm pe la Breaza. În orice alt moment e bine să aerisim cât mai bine camera copilului, să evităm situațiile care duc la apariția mucegaiului, să ne lăsăm de fumat, să avem grijă atunci când încălzim casa cu cherosen, cărbune sau lemn și să nu facem exces de produse de curățenie. Cam multe așa-i?!
Poate, dar altfel riscăm să ne încadrăm copilul în acel procent de bolnavi de afecțiuni respiratorii. Conform Prof. Dr. Florin Mihălțan „ […] importantă este calitatea aerului din casă și în special din camera bebelușului, având în vedere că 80-90% din timpul unei zile îl petrecem în mediu închis.[…] 2,7% dintre bolile respiratorii sunt determinate de poluarea casnică. Poluarea interioară agravează bolile pulmonare cronice (bronșită cronică, astm), iar în cazul copiilor de până în 2 ani, 1 din 10 copii prezintă simptomatologie de tract respirator inferior (cel puțin 2 episoade pe an).”
Când mai ajung pe la întâlnirile SocialMoms recunos că aflu chestiuni interesante. Nu știu dacă le și aplic odată ajuns acasă. Zic asta pentru că de multe ori în cazul nostru multe au venit din instinct. De exemplu Gabriela Maalouf este unul dintre oamenii care zic că e bine să ne ținem copiii în brațe, pentru că așa se creează atașamentul parental. Dacă la ținut în bațe adaugi o voce caldă, îmbrățișări și o expresie a feței prietenoasă atunci copilul ală va înțelege că e iubit și te va iubi și el.

De fapt în primul an de viață pe lânge cele menționate dacă mai ții cont de faptul că pentru bebeluș este normal să sughită, să strănute, să doarmă mult, să aibă mai multe scaune pe zi, să plângă. Că febra la copii înseamnă când are peste 38 de grade, că se recomandă ca temperatura să se verifice cu termometre digitate rectale, în special până la 3 ani, că până la 3 luni nu se dau antitermice decât la recomandarea medicului și că febra până la 1 luna este motiv de prezentare urgentă la medic.

Colicile, o problemă cu care se confruntă mulți dintre părinți, sunt cauzate de imaturitatea florei intestinale și apar în general între lunile 1 și 4. În crizele de colici, cel mai calm părinte liniștește copilul. Anxietatea se transmite, copilul simte că părintele este agitat și se agită și el și mai tare.
Și cu toate că știm atâtea tot „nepregătiți” suntem în fața unui ghemtoc care ne schimbă viața ireversibil!

Citește mai mult pe www.tataincepator.ro!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!