Sari la conținut

10 lucruri pe care fiecare copil trebuie să le ştie de la părinţii lui, înainte să împlinească 10 ani

În primul an de viaţă al copilului, părintele trebuie să se asigure că micuţul este bine hrănit, că doarme de ajuns, că este sănătos şi că se simte iubit. Dar, oricât de dificilă este această perioadă, noi spunem că adevăratele provocări apar după primii doi ani de viaţă – părinţii trebuie să îi ofere micuţului, pe lângă toate acestea de mai sus, şi educaţie. Pentru că dacă îţi doreşti un copil bun, empatic, sincer, curajos şi cu stimă de sine crescută, atunci trebuie să te asiguri că nu dai greş în comunicarea cu el şi în educarea lui. Aceste calităţi nu apar de nicăieri…

Iată care sunt cele 10 lucruri pe care credem că ar trebui ca fiecare părinte să le spună copilului său, înainte ca acesta să împlinească 10 ani:

10. Ar trebui să respecţi deopotrivă şi fetele şi băieţii. Sunteţi egali cu toţii – Respectul pentru ceilalţi este o calitate pe care ar trebui să o aibă fiecare copil faţă de ceilalţi copii, indiferent de sexul  lor, de rasă sau de religie. Explică-i copilului tău că niciun om nu este întrebat înainte da se naşte ce sex doreşte să aibă, ce culoare sau în ce religie să fie botezat (aşa cum nici el nu a fost întrebat).

9. Nu îţi fie frică să greşeşti – Să înveţi din greşelile altuia – nu din ale tale – este un talent foarte rar întâlnit. Este important să îţi înveţi copilul că poate să greşească , că este normal să se întâmple aşa, pentru că acesta este cel mai bun mod de a învăţa lucruri noi şi de a răzbate, mai târziu, în viaţă. Ce nu te omoară te face mai puternic!

8. Cunoştinţele sunt mult mai importante decât notele – Adesea, părinţii sunt supăraţi când copilul ia note mai mici decât se aşteaptă ei .Învaţă-ţi copilul că este important să reţină care era răspunsul corect (chiar şi după primirea notei) şi nu îl mai compara cu ceilalţi – fiecare copil are drumul lui.

7. Părinţii nu sunt duşmanii tăi. Le poţi cere ajutorul oricând – Atunci când copilul îţi povesteşte experienţele prin care trece, încearcă să nu îl judeci. Nu îl certa, nu îl pedepsi. Întreabă-l, în schimb, de ce a simţit să se comporte aşa cum a făcut-o, încearcă să îl înţelegi şi sfuieşte-l, prezentându-i plusurile şi minusurile. Numai aşa îl vei putea apropia pe copil de tine şi îl vei putea creşte aşa cum îţi doreşti.

►Citeşte şi 10 fraze magice pe care fiecare copil are nevoie să le audă de părintele său

6. Trebuie să te pui întotdeauna în locul ceiluilalt, să încerci să înţelegi cum se simte şi să nu îl judeci -  Învaţă-ţi copilul să nu râdă de un coleg, doar pentru că ceilalţi o fac. Fiecare este diferit în felul său, nu toţi copiii s-au născut cu aceleaşi posibilităţi sau cu un chip perfect. Trebuie să învăţăm să îi respectăm pe cei din jurul nostru, atâta timp cât nu ne fac rău voit.

5. Nu face ceea ce nu îţi doreşti, doar pentru a câştiga aprecierea celor din jur – Copiii cred că popularitatea printre prieteni  este foarte importantă, aşa că fac tot ceea ce pot pentru a o obţine. Foloseşte-te de exemplul personal pentru a-i arăta copilului tău că a fi o persoană onestă şi respectabilă este  mult mai important decât să obţii aprobarea celuilalt, călcând pe principiile în care crezi.

4. Dacă nu înţelegi, întreabă – Învaţă-ţi copilul că este normal să nu ştie, motiv pentru care trebuie să întrebe. Copilăria este perioada în care se învaţă cele mai multe lucruri.

3. Spune-i profesorului când nu te simţi bine – Copilului nu trebuie să îi fie frică de profesor – este bine să înţeleagă că el este părintele lui, la şcoală.  Explică-i că ori de câte ori se simte rău sau are vreo problemă, trebuie să îi spună profesorului. Sănătatea lui este mai importantă decât orice notă. Asigură-te că micuţul tău ştie asta!

2. Respectă mediul înconjurător – Adesea ne plângem că străzile sunt murdare. Respectul pentru natură se învaţă în casă. Începe cu tine, apoi cultivă această calitate în copilul tău.

1. Învaţă să spui NU – Învaţă-ţi copilul să spună NU (argumentat) adulţilor, copiilor şi chiar ţie, atunci când nu îşi doreşte ceva.  Vrei să creşti un copil cu personalitate puternică, nu unul  care se supune dorinţele tuturor.

►Citeşte şi 6 sfaturi pentru a creşte un copil bun. Recomandările psihologilor de la Harvard
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!