Sari la conținut

5 cele mai bune trucuri de furat de la părinții scandinavi, pentru a avea copii sănătoși și fericiți

Nu mai este un secret că educația nordică este printre cele mai apreciate din lume. Și, deși nu ne putem compara din punct de vedere financiar și nici din punctul de vedere al mentalității colective cu Norvegia, Suedia și Danemarca, putem totuși prelua multe dintre trucurile pe care scandinavii le folosesc când vine vorba de creșterea copiilor. Ce anume, mai precis?

Timp petrecut afară, zilnic – E iarnă? Sunt 0 grade afară? Minus 10? Și ce dacă?! Nu există vreme rea, doar haine nepotrivite – spun adesea scandinavii. Și asta pentru că ei își scot copiii afară zilnic, indiferent de vreme. Să nu uităm că părinții din țările nordice își lasă copiii să doarmă afară, iarna, pe timp de zi, iar copiii cresc având un sistem imunitar foarte puternic. În plus, copiii mici nu petrec mult timp în fața ecranelor, iar părinții lor au un truc puternic pentru a-i face să se deconecteze de tehnologize: friluftsliv. În traducere... "viață în aer liber"! Friluftsliv poate fi descris ca un mod de viață care se învârte în jurul aprecierii și petrecerii timpului în natură.

Citește și 8 lecții importante de parenting pe care le învățăm de la olandezi

Joaca este mai importantă decât școala - În timp ce la noi mulți copii învață să citească încă de la grădiniță, părinții scandinavi sunt preocupați doar de un singur aspect, în primii ani de viață ai juniorilor: să îi lase să se joace cât mai mult. Și au destul timp, deoarece școlarizarea oficială nu începe până la șase sau șapte ani. Majoritatea părinților și profesorilor din învățământul preșcolar sunt de acord cei mici vor învăța ceea ce au nevoie să învețe atunci când sunt pregătiți pentru aceasta. Prin urmare, nu există presiune pentru ai învăța pe copii cum să citească și să scrie mai devreme.

Încredere în copil – Părinții scandinavi nu sunt atât de protectori ca majoritatea părinților români, atunci când vine vorba să își lase copiii să exploreze. Rareori se aude în parcurile din Țările Nordice: stai mai ușor, ai grijă să nu cazi, nu mai alerga, că te împiedici! Important este să îți lași copilul să își depășească limitele, gradual.

Citește și Cum își fac mămicile olandeze copiii fericiți. Secrete numai bune de furat

Joaca împreună cu copilul – Vizitând Țările Nordice, vei fi uimit să vezi mame care se joacă în noroi, cu cei mici. Cum altfel să clădești mai bine o relație bazată pe încredere, cu cel mic, dacă nu coborându-te la nivelul lui, atunci când vine vorba despre distracție?!

Atenția pe partea plină a paharului – Părinții scandinavi nu știu de tehnicile românilor de a-și ambiționa copiii să fie mai buni prin a le spune cât sunt de slabi – și bine fac! În Țările Nordice copiii sunt încurajați să vadă întotdeauna partea bună dintr-o situație mai puțin bună. Hmmm, ai pierdut jocul astăzi! Haide să vedem ce ai învățat din asta și ce putem îmbunătăți, să fie mai bine data viitoare, auzi adesea la părinții din nord.





 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!