Sari la conținut

5 mituri despre lapte și consumul de lapte

Când vine vorba despre consumul de lapte, oamenii au păreri împărțite. Cu toate acestea, există o mulțime de confuzii și dezinformări despre lapte și consumul de lapte. Fie că este de vacă sau vegetal, laptele este unul dintre cele mai importante alimente din dieta fiecăruia dintre noi, în special a copiilor.

Iată cinci cele mai frecvente mituri despre lapte:

Mitul nr. 1: Doar laptele integral este sănătos

Toate soiurile de lapte au aproximativ aceeași cantitate de substanțe nutritive esențiale precum calciu, vitamina D, proteine și potasiu - doar conținutul de grăsime este diferit. Există, de asemenea, un mit care spune că, din laptele fără grăsimi sau cu conținut mic de grăsimi, de fapt grăsimea este îndepărtată și înlocuită cu diferite substanțe chimice.

Mitul nr. 2:  Laptele vegetal este la fel ca laptele de vacă, din punct de vedere nutrițional

Conform studiilor de piață, unele persoane cumpără lapte vegetal, deoarece consideră că este mai hrănitor decât laptele de vacă, dar nu este cazul. Laptele de soia este cel mai apropiat de laptele de vacă, din punct de vedere nutrițional, cu aceeași cantitate de proteine (8 grame pe cană) ca laptele de vacă. Dar sunt alte tipui de lapte care au puține proteine sau chiar deloc, precum laptele de migdale care are doar un gram de proteine pe porție, iar laptele de cocos chiar mai puțin.

Dacă vrei să cumperi lapte vegetal, asigură-te că îl alegi pe cel îmbogățit cu calciu și vitamina D. De asemenea, reține că laptele vegetal nu este o sursă bogată de nutrienți.

► Citeşte şi: Copilul și intoleranța la lactoză. Semne și simptome

Mitul nr. 3:  Oamenii nu pot digera laptele de vacă

Este adevărat că unii oameni au intoleranță la lactoză, zahărul natural din lapte, dar acest lucru variază foarte mult în funcție de grupurile etnice.  Chiar și printre cei cu intoleranță la lactoză, unii oameni sunt în continuare capabili să digere cantități mici de lactate fără probleme.

► Citeşte şi: Copilul și alergia la laptele de vacă: cauze, simptome și tratament

Mitul nr. 4:  Copiii au nevoie de o cantitate mare de lapte

Pentru a obține calciul și nutrienții de care au nevoie, copiii mici au nevoie doar de două căni de lapte pe zi. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani ar trebui să primească 2,5 căni, iar copiii mai mari și adolescenții au nevoie de trei căni. Așadar, copiii nu au nevoie de cantități exagerate de lapte. De fapt, consumul excesiv de lapte poate fi o problemă în rândul copiilor mici, a căror poftă de mâncare poate scădea din cauza laptelui, ducând la deficit de fier dacă nu mănâncă suficientă mâncare.

► Citeşte şi: La ce riscuri se expune un copil care bea prea mult lapte

Mitul nr. 5:  Laptele de ciocolată conține aceeași cantitate de zahăr ca și băuturile carbogazoase

Aproximativ jumătate din zahărul din laptele cu ciocolată este natural, deci nu este corect să spunem că laptele de ciocolată are aceeași cantitate de zahăr ca o băutură carbogazoasă. Laptele aromat tinde să aibă 2-3 lingurițe de zahăr adăugat, comparativ cu băuturile carbogazoase care au aproximativ 10 lingurițe. În laptele simplu nu există zahăr adăugat.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!